RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Unieke serie portretten van Utrechtse ridders

1/2
UTRECHT -

De Utrechtse historicus Daantje Meuwissen is in de historie gedoken van de zogeheten Utrechtse Balije van de Duitsche Orde, een groep adelijke heren die werkt vanuit een ruimte bij hotel Karel V in Utrecht.De Utrechtse Balije is een provincie van de Ridderlijke Duitsche Orde, een grote en rijke ridderorde die in 1188 werd opgericht. In het Duitse huis naast het hotel hangt volgens Meuwissen een reeks geschilderde portretten van de grootmeesters van de Utrechtse orde.Alle zogenoemde landcommandeurs zijn in harnas afgebeeld en die serie wordt tot op de dag van vandaag aangevuld. De reeks is ononderbroken en dat is bijna uniek in Nederland.
LIEFDADIGHEID

De orde heeft zich in de tijd van de kruistochten ten doel gesteld om christelijke idealen uit te dragen. De leden zijn protestants en van hoge adel. Nieuwe leden van de orde worden bij Koninklijk Besluit benoemd of bevorderd.Tegenwoordig vechten de Utrechtse ridders nog steeds voor liefdadigheid, maar niet langer met het zwaard in de hand. De orde houdt zich nu vooral bezig met hulp aan behoeftigen en het opzetten van voorzieningen voor kwetsbare groepen, zoals zieken en zwerfjongeren.Tot voor kort moesten de ridders minstens vier adellijke geslachten in hun stamboom hebben, terwijl de familie van hun grootvaders van beide zijden al voor 1795 tot de adel moesten hebben behoord. Die eis wordt op dit moment herzien.
DUITSE HUIS

In 1807 liet de orde het Duitse Huis aan de Springweg bouwen, maar raakte het later door geldnood weer kwijt. Pas in 1992 kon de orde weer gebruik maken van het indertijd vastgelegde recht van terugkoop. Sinds 1995 is in het grootste deel van het complex een luxe hotel met restaurant gevestigd.Meuwissen promoveert binnenkort aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar de Utrechtse Balije. Haar bevindingen komen in boekvorm uit.
Bezoek ook:
- Website Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -