Kastanjebomen stad Utrecht doodziek

UTRECHT - Het gaat slecht met de kastanjebomen in de stad Utrecht. Meer dan de helft lijdt aan de ongeneeslijke bloedingsziekte, die sinds 2004 in Nederland voorkomt. Dat blijkt uit een monitoringsronde van boomadviseurs.
Vergeleken met drie jaar geleden zijn meer bomen aangetast en is de aantasting verergerd. Ook gaan de zieke bomen sneller dood.
Wethouder De Rijk: "Deze voor velen herkenbare en geliefde boomsoort krijgt een behoorlijke knauw door deze ziekte. Het is voor de stad Utrecht heel zonde dat de kastanjeboom op sommige plekken uit het straatbeeld zal verdwijnen."
Kastanjebomen staan onder andere langs de bekende Utrechtse singels in de binnenstad. In totaal staan er in Utrecht ruim 3300 paardenkastanjes. Van de 500 rode paardenkastanjes is al ruim de helft zwaar aangetast, terwijl nog eens 10 procent vrijwel dood is. De 2800 witte paardenkastanjes staan er niet goed bij of zijn al besmet, aldus de gemeente.
De ziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie, treft andere kastanjesoorten niet of veel minder, aldus een werkgroep van de Wageningen Universiteit, die sinds 2006 onderzoek doet naar de fatale kastanjeziekte. De ziekte dook in 2004 voor het eerst in Nederland op en treft vooral bomen in een stedelijke omgeving.
Utrecht gaat bomen die een gevaar vormen voor de omgeving steeds omkappen. De rest mag blijven staan tot het niet meer verantwoord is. Voor de gerooide exemplaren worden nieuwe bomen geplant, maar Utrecht plant voorlopig geen kastanjes meer, zoals ook wordt geadviseerd door de werkgroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.