Raad kijkt naar toekomst Armandomuseum

UTRECHT/AMERSFOORT - De Amersfoortse gemeenteraad beslist dinsdagavond over de toekomst van het Armandomuseum. Vraag is of het museum naar Amelisweerd gaat of in Amersfoort blijft.
Het CDA wil dat het Armandomuseum in de stad blijft. Het zou volgens de christendemocraten de plek van de Kunsthal KAdE in het nieuw te bouwen Eemhuis kunnen overnemen.
Ook bewoners van Amelisweerd en Rhijnauwen bij Utrecht zijn tegen de komst van het Armandomuseum naar Utrecht. Zij vrezen extra parkeerdruk en nog meer bezoekers.

AMELISWEERD

Toch blijft het waarschijnlijk dat het Armandomuseum van Amersfoort naar het natuurgebied Amelisweerd ten oosten van Utrecht verhuist. De gemeente Amersfoort heeft geen geld meer om het in 2007 afgebrande museum te herhuisvesten en Utrecht heeft ruimte op landgoed Oud-Amelisweerd.
Het college stelt voor de rijkssubsidie die de stad voor 2012 en 2013 krijgt voor het museum in te zetten voor de verhuizing en daar zo 1 miljoen euro aan bij te dragen.
Het Armando Museum was sinds 1998 ondergebracht in de Elleboogkerk, die vier jaar geleden afbrandde. In 2010 bleek dat het voor Amersfoort door bezuinigingen op cultuur moeilijk zou worden om het museum, inclusief verwacht exploitatietekort, voor Amersfoort te behouden.
Stad en provincie Utrecht en de voor de collectie verantwoordelijke stichting wilden meewerken aan een verhuizing naar Oud-Amelisweerd. Het is een 'interessante omgeving voor het oeuvre van Armando', aldus het Amersfoortse college.
B en W van Utrecht bespreken het verhuisplan binnenkort, hoewel er al een intentieverklaring is getekend. Een voorwaarde voor vestiging op landgoed Oud-Amelisweerd is een solide financieel plan voor de exploitatie van het museum.

Gemeenteraad kijkt naar toekomst Armandomuseum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.