RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechter Rijk de Gooyer (85) overleden

1/1
UTRECHT -

Rijk de Gooyer is woensdagmiddag overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De in Utrecht geboren en getogen acteur maakte onder meer furore als de helft van het komische duo Johnny en Rijk, met Johnny Kraaykamp. De Gooyer is 85 jaar oud geworden.Rijk de Gooyer (Utrecht, 17 december 1925) maakte behalve als acteur ook naam als schrijver en columnist en is de schrijver van het officieuze Utrechtse volkslied 'Als ik bovenop de Dom kom'.De Gooyer is dan ook een geboren en getogen Utrechter. Hij zag het levenslicht in een gereformeerd bakkersgezin aan de Bemuurde Weerd Westzijde in Utrecht en woonde daarna onder meer in de Adelaarstraat.In de Tweede Wereldoorlog zwom hij met een vriend de Waal over naar het inmiddels bevrijde deel van Nederland. Hij sloot zich aan bij het bevrijdingsleger en maakte onder meer de bevrijding van het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen mee. Hij was ook bij de arrestatie nazi-kopstuk Heinrich Himmler.Na de oorlog werkte hij een blauwe maandag in de bakkerij van zijn vader. Als bakkersknecht betrapte De Gooyer de toen 12 jaar oude Anton Geesink op het stelen van een broodje, waarop De Gooyer hem een flink pak rammel gaf.
OPROERKRAAIER

In 1948 belandde De Gooyer, na een periode als leerling-verslaggever, komiek en acteur, bij het ABC-cabaret van Wim Kan. Kan adviseerde zijn collega’s na één seizoen deze 'oproerkraaier' nooit in dienst te nemen. In 1952 ontmoette De Gooyer Johnny Kraaykamp. Samen braken ze door als het komische duo Johnny en Rijk.Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. In die jaren zou hij naar eigen zeggen op verzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst voor de CIA hebben gewerkt als informant. In 1964 had hij een hit met het lied Brief uit La Courtine. Samen met Johnny Kraaykamp kwam hij met 'De Bostella' op nummer 1. Ook met Johanna, het meisje voor halve dagen” oogste hij veel succes.De Gooyer speelde in diverse speelfilms, waaronder De Inbreker, Soldaat van Oranje, De Avonden, Hoogste Tijd en Madelief, krassen in het tafelblad. In interviews vertelde hij dat hij graag “leuke slechte” mensen speelde.
WASSERETTE

De Gooyer acteerde in de jaren tachtig in de tv-serie De Brekers van de AVRO, waarin ook Johnny Kraaykamp een rol had. In de jaren negentig speelde hij Fred Schuit in de VARA-serie In voor en tegenspoed. In 1999 brengt de VARA de serie “Schoon goed” met De Gooyer als de narrige eigenaar van een wasserette.De Gooyer won in zijn leven drie keer een Gouden Kalf. De eerste in 1982, voor zijn hele oeuvre. Volgens eigen zeggen had hij die al een jaar eerder kunnen winnen (bij de allereerste editie ooit), maar omdat hij niet bij de uitreiking wilde zijn, ging de prijs naar Rutger Hauer.Zijn tweede (Hoogste Tijd, 1995) smeet hij onderweg naar huis uit het raam van de televisietaxi van Maarten Spanjer, omdat hij naar eigen zeggen het filmgala een armetierige vertoning vond. Ook de derde, in 1999 voor Madelief, krassen in het tafelblad, werd het taxiraam uitgegooid, dit keer door Maarten Spanjer.Ook maakte hij diverse reclamespotjes voor het Franse kaasmerk Paturain (met de kreten 'Paturain, da’s pas fijn' en 'Goed gedaan jochie') en verzekeringsmaatschappij Reaal ('Foutje, bedankt'). Voor C&A was hij voor even weer aangever van Johnny Kraaykamp. Samen met Maarten Spanjer maakte hij spotjes voor KPN.De laatste jaren woonde De Gooyer in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt met zijn vriendin Nel, tot zij in een verpleeghuis werd opgenomen. Vanwege zijn kwakkelende gezondheid was zijn carrière sinds 2005 op een laag pitje komen te staan.Volgens de Telegraaf is hij gestorven in het bijzijn van zijn zoon Rijk en Babiche Hermans, de kleindochter van cabaretier Toon, die Rijk de laatste jaren van zijn leven verzorgde.
Bezoek ook:
- Filmpje: Rijk gooit het Gouden Kalf uit een autoraam

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -