'Risico's FC Utrecht-FC Twente niet verkeerd ingeschat'

UTRECHT - Volgens gemeente, politie en justitie is er geen verkeerde risico-inschatting gemaakt van de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente. Dat zei de zogenoemde driehoek maandag op een persconferentie over de rellen van zondag in en rondom de Galgenwaard.
Volgens burgemeester Wolfsen en de politie waren er tot het gooien van vuurwerk door supporters van FC Twente naar de Utrecht-aanhang geen aanwijzingen voor ongeregeldheden en was het duel daarom niet aangemerkt als risicowedstrijd.
Er waren derhalve alleen 60 agenten in uniform, onder wie ruiters en hondenbegeleiders, bij de wedstrijd en geen ME. Een incident eerder dit jaar tussen Twente-aanhangers die spelers van FC Utrecht aanvielen, was ook geen aanleiding om zondag een zwaardere politiemacht in te zetten.
"We kunnen ook niet bij elke thuiswedstrijd van FC Utrecht ME inzetten. Er is een enorme schaarste bij de politie. Het zou een enorme verspilling van de politiecapaciteit zijn", meent Wolfsen. Leefbaar Utrecht stelt dat gemeente en politie de rellen kunnen zien aankomen.

BEELDEN RELSCHOPPERS

De politie vraagt aan mensen die met hun telefoons beelden hebben gemaakt van de rellen tijdens en na de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente zondag, om hun filmpjes ter beschikking te stellen aan de politie. Ze kunnen hun beelden uploaden op de website van de nationale recherche.
Voorlopig zullen politie en justitie nog geen beelden en namen van relschoppers publiekelijk bekendmaken. Eerst zal het rechercheteam dat op de zaak is gezet met andere opsporingsmethoden proberen de onruststokers te achterhalen. Hieronder valt ook het verzoek aan het publiek om alle informatie die ze hebben over betrokkenen bij de rellen, aan de politie beschikbaar te stellen.

STADIONVERBOD

Wolfsen pleit voor een lang stadionverbod voor de relschoppers die zich volgens hem "schandelijk misdragen" hebben. Volgens hem is het weren van uitpubliek eveneens een optie voor uitzonderlijke risicowedstrijden. Politievakbond ACP pleit daar ook voor. "De meeste wedstrijden verlopen voortreffelijk, maar bij uitzonderingen moeten we harde maatregelen niet schuwen," zei Wolfsen.

VOETBALWET

Politici in de Tweede Kamer pleitten maandag voor aanscherping van de voetbalwet, zodat burgemeesters strenger kunnen optreden. Nu kan de burgemeester relschoppers voor maximaal 2 jaar een gebiedsontzegging opleggen. De KNVB kan daarnaast een stadionverbod opleggen en de rechter kan er nog een straf bovenop doen.
De Utrechtse fracties van VVD en CDA en Stadspartij Leefbaar Utrecht zijn verbaasd dat ze niet al zondag zijn ingelicht door de burgemeester over het incident. "Terwijl al meermalen in de raad is afgesproken dat er actief wordt geïnformeerd bij ernstige gebeurtenissen in de stad." De politiek ontdekte nu dat er iets was gebeurd door een twitterbericht van de politie zondagavond.

Leefbaar Utrecht: 'Gemeente had rellen kunnen zien aankomen'
Supportersvereniging: Wolfsen verantwoordelijk voor escalatie
Reportage over nasleep rellen FC Utrecht-FC Twente
Verslag persconferentie over rellen FC Utrecht
Persconferentie: Wolfsen en FC Utrecht over rellen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.