Brandbrief: 'Zorg cliënten Zonnehuizen in gevaar'

ZEIST - In alle consternatie die de laatste tijd is ontstaan rond de financiële situatie van de Zonnehuizen in Zeist, mag het belang van de zorg aan de cliënten en de werkgelegenheid van het personeel niet uit het oog verloren
worden. Dat heeft het personeel van de antroposofische zorginstelling geschreven in een brandbrief aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid).
"Wij, medewerkers Zonnehuizen, maken ons grote zorgen'', schrijven ze. Nu een faillissement onafwendbaar lijkt, is het personeel bang dat de toekomstige zorg voor de cliënten niet gegarandeerd is en dat banen zullen
sneuvelen. Ze vrezen dat dat onrust zal geven voor de 'kwetsbare cliënten'.
Het personeel vraagt aan de staatssecretaris om voor hen en hun cliënten in de bres te springen en dat snel te doen. "U begrijpt dat de tijdsdruk groot is."
Bij de instelling is in een paar jaar tijd een financieel tekort van 17 miljoen euro ontstaan. Vorige week is uitstel van betaling aangevraagd. Een advocatenkantoor doet momenteel onderzoek naar mogelijke juridische stappen tegen oud-bestuursleden. Er loopt al een onderzoek naar mogelijk wanbeheer onder het oude bestuur.
De instelling beheert zes huizen voor volwassenen en 14 kinder- en jeugdinstellingen. Er werken honderden mensen. Er hebben zich al zorgondernemers gemeld die delen van Zonnehuizen willen overnemen.
Volgens Veldhuijzen van Zanten moeten de cliënten van Zonnehuizen kunnen vertrouwen op goede zorg. Zij heeft het zogeheten zorgkantoor erop gewezen "in geval van een faillissement vooral de medewerkers aan te houden die met cliënten werken, zodat de rust voor hen behouden blijft".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.