RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ontmanteling bom bij Elst probleemloos verlopen

1/7
ELST -

De bom op een ponton in de Nederrijn bij Elst is zaterdagmorgen succesvol gedemonteerd. Tijdens de ontmanteling door de Explosieven Opruimingsdienst moesten bijna 4000 inwoners binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden. De politie was massaal aanwezig en hield toezicht.De straten in Elst en het naburige Ingen waren verlaten tijdens de ontmanteling. Rond 13 uur gaf burgemeester Van Oostrum op Radio M Utrecht het sein veilig. De inwoners die verplicht binnen moesten zitten, mochten vanaf dat moment weer de straat op.Oud-militair Peter Drost volgde de ontwikkelingen live op Radio M. Hij zag rond 11.30 uur dat de bom werd ontmanteld. De man volgde de demontage via een verrekijker vanuit zijn huis. Tijdens de operatie was een zachte plof te horen, waarschijnlijk van een explosief dat is gebruikt om de ontsteking uit de bom te draaien.Later zag Drost dat de bom met een takel van een schip van Rijkswaterstaat op een vrachtwagen werd gehesen. De bom wordt naar een geheime plek gereden, waar de 1000-ponder tot ontploffing wordt gebracht.
VERLATEN

De straten in Elst en het naburige Ingen waren verlaten tijdens de ontmanteling. Bijna 4000 bewoners moesten binnenblijven met ramen en deuren gesloten en de politie reed met gepantserde voertuigen rond.Boven het dorp hing een helikopter en verkeer werd stilgelegd. Volgens de politie heeft iedereen zich netjes aan het uitgaansverbod gehouden.Het explosief werd dinsdag ongemerkt opgeschept tijdens werkzaamheden in Weesp en kwam met een zandtransport mee naar een grintgat in de Nederrijn bij Ingen. Pas bij het lossen van het zand werd de zware bom opgemerkt.De 1000-ponder is toen direct gestabiliseerd en op een baggerschip geborgen. De politie bewaakte het schip.
TIJDLIJN

13.10 uur: Politie meldt dat de burgers van Elst netjes zijn binnengebleven

12.47 uur: Burgemeester Van Oostrum geeft sein veilig op Radio M

12.35 uur: Bom vanuit de takels van een schip van Rijkswaterstaat overgeladen in een vrachtwagen.

12.10 uur: Rijkswaterstaat heeft bom van het ponton getakeld

12.00 uur: gemeente Rhenen twittert: Gebied Elst nog niet vrijgegeven. Inwoners moeten nog steeds binnen blijven

11.28 uur: militairen gaan terug naar het ponton

11.26 uur: getuigen horen zachte plof op het ponton waar de bom ligt

11.23 uur: militairen verschansen zich voor daadwerkelijke ontmanteling

10.00 uur: burgemeester Joost van Oostrum: straten Elst leeg

vrijdag: tweede schip met bagger wordt ook onderzocht

vrijdag: ondernemers vrijdag en zaterdag tot 22 uur open, meldt gemeente Rhenen

donderdag: Elst toch niet ontruimd; bewoners moeten verplicht binnen zitten, maakt gemeente Rhenen bekend

woensdag: Deel Elst moet worden ontruimd, meldt Explosieven Opruimingsdienst via ANP

dinsdag: bom gevonden in schip Nederrijn met bagger uit Weesp.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -