Bewoners Zonnehuizen door geldnood in de kou

ZEIST - De cliëntenraad van zorginstelling Zonnehuizen in Zeist luidt de noodklok. Steeds vaker merken bewoners dat de instelling grote financiële problemen heeft en de zorg is volgens de raad dan ook ernstig in gevaar.
Zonnehuizen heeft uitstel van betaling moeten aanvragen, omdat het de schulden niet meer kan aflossen. Een woordvoerder van de cliëntenraad vertelde aan RTV Utrecht dat een woongroep voor gehandicapten letterlijk in de kou werd gezet, omdat er geen verwarming en geen warm water meer was. Een leverancier had een onderdeel uit de installatie weggehaald.
Het probleem werd snel verholpen door de interim-directeur en de bewindvoerder, maar heeft toch enkele uren geduurd. Volgens de cliëntenraad is het tekenend voor de zorgelijke situatie waarin Zonnehuizen zich bevindt. De inspectiedienst heeft de cliëntenraad beloofd extra toe te zien op de kwaliteit van zorg.
Zonnehuizen kwam in de financiële problemen door wanbeleid van het vorige bestuur. Bovendien kreeg dat bestuur met zijn vertrek, tot ontzetting van de medewerkers, ook nog eens een enorme bonus mee. Het personeel stuurde eerder al een brandbrief naar de Tweede Kamer.
Niet alleen de clientenraad en de medewerkers vragen aandacht voor de problemen bij Zonnehuizen. Bij RTV Utrecht komen ook brieven binnen van familieleden die op persoonlijke titel de minister om hulp vragen. Ook Tweede Kamerleden maken zich sterk voor de zaak.

Bewoners Zonnehuizen door geldnood in de kou