Daklozen ingezet tijdens schoonmaakacties

UTRECHT - Op station Utrecht Centraal worden stakingsbrekers ingezet nu de vaste schoonmakers actievoeren. Die krijgen daar 2,50 euro per uur voor. Dat zei een actieleider donderdagmorgen tegen Radio M Utrecht.
Formeel wordt de stationshal sinds deze week niet meer schoongemaakt, omdat de schoonmakers staken voor een betere cao. De hal ligt er echter spic en span bij. Volgens een actieleider komt dat, omdat er dakloze 'dagloners' worden ingezet, voor een bedrag dat ver onder het minimumloon ligt.
De actievoerders zijn boos. Ze vinden dat hen op die manier het stakingsrecht wordt ontnomen. Vakbond FNV Bondgenoten overweegt de Arbeidsinspectie in te schakelen.
Verslavingsinstelling Centrum Maliebaan, die de uitzendorganisatie van de daklozen beheert, zegt dat de dagloners niets anders doen dan het werk dat ze al jaren doen als ondersteuning van de vaste schoonmaakploegen in de stationshal. Een woordvoerder ontkent dat de daklozen worden ingezet als stakingsbrekers. De werkzaamheden van de dagloners worden niet uitgebreid, nu er door andere schoonmakers wordt gestaakt.

MARS VAN RESPECT

Schoonmakers uit het hele land reizen vandaag naar Amsterdam voor een zogenoemde 'mars van respect'. Vakbond FNV Bondgenoten verwacht ruim 2.000 mensen voor de demonstratie. Vanuit Midden-Nederland worden enkele honderden actievoerders verwacht.
De acties in de schoonmaak begonnen maandag, nadat cao-onderhandelingen vorige maand vastliepen. De schoonmakers eisen onder meer voldoende tijd om hun werk te doen en willen vanaf de eerste ziektedag worden doorbetaald. Nu zijn de eerste twee dagen dat ze ziek thuis blijven nog voor eigen rekening.

KOSTENSTIJGING

Volgens de werkgevers zijn de eisen onredelijk en zouden die omgerekend leiden tot een kostenstijging van 12 procent. De schoonmakers verwijten grote opdrachtgevers als de overheid, ING en Philips dat die steeds weer kiezen voor onmogelijk goedkope schoonmaakcontracten.

Dagloner reageert op verwijt "stakingsbreker"
Schoonmakers Utrecht vertrekken naar demonstratie
Stakende schoonmakers woest omdat Utrecht CS toch schoon bleek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.