Aartsbisschop Eijk verheugd over benoeming tot kardinaal

ROME - In Rome heeft paus Benedictus XVI vrijdagmiddag aangekondigd dat de aartsbisschop van Utrecht, Wim Eijk, tot kardinaal wordt benoemd. Eijk is dankbaar en blij, vertelde hij tegen verslaggevers van RTV Utrecht.
Eijk noemt de titel een roeping: "Ik vind het heel belangrijk dat de traditie wordt voortgezet dat Nederland een stem heeft bij de benoeming van een nieuwe paus." De aartsbisschop wordt op 18 februari kardinaal.

CONCLAAF

De geruchten dat Eijk (58) kardinaal zou worden gingen al langer, omdat zijn voorganger Simonis onlangs 80 is geworden. Hij mag daarom niet meer mee mag stemmen in het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. De benoeming was geen echte verrassing, omdat sinds de Tweede Wereldoorlog tot nu toe alle Utrechtse aartsbisschoppen kardinaal werden.
De Nederlandse bisschoppen hebben hun collega in een verklaring gefeliciteerd met de benoeming. "Wij wensen hem veel kracht bij de nieuwe verantwoordelijkheden die deze benoeming met zich meebrengt." Het aartsbisdom Utrecht heeft "met vreugde en dankbaarheid" kennisgenomen van de benoeming.

ERETITEL

De titel van kardinaal is een eretitel voor het leven die de paus verleent. De 58-jarige Eijk is de achtste Nederlander, en de vijfde achtereenvolgende, die de titel heeft ontvangen.
Paus Benedictus XVI heeft vrijdag behalve Wim Eijk van Utrecht nog 21 andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders tot kardinaal benoemd. Achttien van hem zijn, net als Eijk, jonger dan 80. Zij zullen de paus bijstaan in zijn wereldwijde zorg voor de Rooms-Katholieke kerk.

Eijk is dankbaar, maar ziet het ook als een opgave
"Kardinaalsfunctie belangrijk voor Nederland"
Integraal interview met aartsbisschop Eijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.