Nicolichdebat uitgesteld na geheime vergadering

UTRECHT - Het Nicolichdebat in Utrecht is, na een avond lang gesteggel achter gesloten deuren, uiteindelijk niet doorgegaan. De aanvragers van het debat, de VVD, Leefbaar Utrecht en de SP willen vrijuit kunnen spreken. De coalitiepartijen vinden de bescherming van de privacy van de Romafamilie echter belangrijker.
De gemeenteraad is van plan het debat over twee weken alsnog te voeren. Daarmee moet duidelijk worden of de raad wel juist is geïnformeerd over incidenten waarbij de familie Nicolich betrokken was. De betreffende familie heeft afgelopen twee jaar in een pand van de gemeente gewoond, op voorwaarde dat ze niet voor problemen zouden zorgen.
RAADSENQUÊTE
De VVD wilde samen met de SP en Leefbaar Utrecht en de eenmansfractie Groep Kuijper dat er een raadsenquête zou komen, maar dat verwierpen de andere partijen in de raad. Zij betreurden het intrekken van het spoeddebat en willen dat nu over twee weken houden, aangevraagd door andere raadsfracties.
Volgens de SP is er "een politiek spelletje gespeeld om de burgemeester uit de wind te houden". Burgemeester Aleid Wolfsen is verantwoordelijk voor de openbare orde en zou dus aangesproken kunnen worden op strafbare feiten die de familie heeft gepleegd. Het steekt de partij dat die gegevens allang op de lokale website dnu.nu staan, die ze uit handen van de familie Nicolich zelf kreeg.

NIET ONTRUIMD

De gemeente Utrecht kreeg woensdag van de rechter toestemming om de Romafamilie uit hun huis langs de A2 te zetten. Verantwoordelijk wethouder Isabella zei donderdagavond dat er niet ontruimd zal worden zolang de discussie in de raad niet is afgerond.
De tien familieleden, die al jaren voor veel overlast zorgen, hebben nog geen ander onderdak.

Raad vergadert urenlang achter gesloten deuren
Utrechtse politici boos op elkaar wegens geheim debat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.