Schultz kijkt naar 'bonuscijfer' NS

DEN HAAG - Minister Schultz van Verkeer gaat kijken hoe winterse problemen op het spoor tot uitdrukking komen in het zogenoemde punctualiteitscijfer van NS. Dat cijfer geeft aan in hoeverre het treinbedrijf op tijd rijdt en bepaalt mede de bonussen voor de leiding.
In een debat stelden bezorgde Kamerleden dinsdag dat een uitgeklede winterdienstregeling geen gevolgen heeft voor het 'bonuscijfer'. Schultz erkende dat en gaat ernaar kijken. Ze zei wel dat een oplossing moeilijk
zal zijn, omdat ze geen perverse prikkels wil inbouwen. Ze wil namelijk niet dat de NS-leiding om financiële redenen een aangepaste dienstregeling zo lang mogelijk uitstelt.
Late wijzigingen in het treinrooster moeten meetellen in het punctualiteitscijfer. Als NS voor een langere periode een beperkte dienstregeling invoert, tellen geschrapte treinen niet mee in het cijfer. Schultz erkent dat een winterrooster soelaas kan bieden om treinen te laten rijden bij extreem weer.
Op 3 februari liep het treinverkeer weer in de soep door een sneeuwbui. Duizenden reizigers strandden op Utrecht Centraal. Vooral op de slechte informatievoorziening kwam veel kritiek.

Minister gaat spoorwegen scherper in de gaten houden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.