Inspectie: Pyxis moet dicht vanwege wantoestanden

PROVINCIE UTRECHT - Stichting Pyxis in Zeist, die zich richt op psychische zorg, moet sluiten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie zag ernstige risico's voor de veiligheid van cliënten en greep direct in.
Cliënten worden volgens een verklaring van de IGZ opgevangen door de GGZ-instelling Altrecht. Maandagmiddag constateerde een verslaggever van RTV Utrecht echter dat Pyxis nog in bedrijf is en dat bewoners in armoedige omstandigheden zijn ondergebracht.
CLIËNT OVERLEDEN
Op 20 februari bezocht de inspectie twee locaties van de stichting, naar aanleiding van de melding dat een cliënt zou zijn overleden binnen de instelling. De stichting heeft het overlijden niet aan de inspectie gemeld.
Een bezoek van de inspectie is door de directie van de instelling twee keer tegengehouden, "ondanks de ernst van de aanleiding", aldus IGZ. Toen de inspectie toch langskwam, was de directie niet aanwezig en was er ook geen vervanging. Ook trof de inspectie cliënten aan in slechte omstandigheden.

OVERAL GLAS

Twee cliënten bleken gehuisvest in een gebouwtje van een voormalige benzinepomp in Zeist, waar een gat in de ruit zat. Overal lag glas en één van de bewoners was duidelijk opgefokt, zegt IGZ. De inspectie neemt het de instelling onder meer kwalijk dat er geen begeleiders of hulpverleners aanwezig waren.
IGZ zag in de aangetroffen situatie, het gebrek aan leiding, het onbreken van duidelijke werkafspraken met de hulpverleners en de weigerachtige opstelling om de inspectie te woord te staan genoeg reden om Stichting Pyxis op te dragen de deuren te sluiten.
Stichting Pyxis richt zich voornamelijk op het begeleiden van jongeren van 18 tot 30 jaar met psychische en sociale problemen die participatie in de samenleving belemmeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.