Aanwijzingen voor fraude bij Pyxis

ZEIST - De aanwijzingen dat er bij zorginstelling Pyxis in Zeist financiële fraude is gepleegd, worden steeds sterker. Zo zou geld van persoonsgebonden budgetten niet gebruikt zijn waarvoor ze bedoeld zijn. Minister Schipper van Volksgezondheid zei al in de Tweede Kamer dat er fraudevermoedens zijn.
Betrokkenen hebben tegen RTV Utrecht gezegd dat de stichting geld ontving voor 25 cliënten. Met dat geld zouden tien tot dertig medewerkers betaald kunnen worden. De stichting had echter vier mensen in vaste dienst en het is niet duidelijk waar de rest van het geld aan is besteed.
Ook is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het geld in de stichting. De persoonsgebonden budgetten werden geïnd door een administratiekantoor. De eigenaar daarvan had een liefdesrelatie met de voorzitter van de stichting, maar sinds de relatie is verbroken, zouden de twee niet meer met elkaar praten.

ONDERZOEK

Zorgverzekeraar Agis is een onderzoek begonnen om te zien waar dat geld terecht is gekomen. De Nederlandse Zorgautoriteit zegt dat ze de zaak al wel in de gaten houden, maar dat ze wachten op een officieel verzoek van de minister, voordat ze echt met een onderzoek beginnen.
Zorginstellingen Altrecht en Kwintes hebben de cliënten van Pyxis overgenomen. De zorginstellingen hebben twintig namen van het zorgkantoor doorgekregen. Die mensen zijn inmiddels bezocht en er zijn nieuwe afspraken met ze gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.