Aangifte tegen kardinaal Simonis geseponeerd

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft een aangifte tegen kardinaal Ad Simonis wegens meineed geseponeerd. Een woordvoerster van het OM zei woensdag dat er onvoldoende aanleiding is voor een verdenking tegen de voormalige aartsbisschop van Utrecht.
Een man die zegt dat hij is misbruikt door de vorig jaar overleden salesiaanse pater Jan N., stapte na publicatie van het onderzoek door Wim Deetman naar de politie. De man meent dat de kardinaal tijdens
getuigenverhoor bij de rechtbank in Middelburg heeft gelogen toen hij zei dat hij niet wist over misbruik van kinderen door geestelijken.
Pater Jan N. werd aangeklaagd door een van zijn slachtoffers die uit is op een schadevergoeding. Simonis werd een jaar geleden gehoord als getuige.
Kardinaal Simonis heeft in het openbaar gezegd dat hij zich ongeveer tien gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door rooms-katholieke priesters kan herinneren. De commissie-Deetman stelde vast dat het er
vermoedelijk wat meer zijn geweest. In de praktijk had hij geen contacten met slachtoffers en plegers, maar hij werd hierover wel geïnformeerd, aldus Deetman.
De raadsman van de aangever overweegt om in beroep te gaan tegen de beslissing om Simonis niet te vervolgen, zegt het OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.