Eis: ruim twee jaar cel voor Hells Angels in afpersingszaak

UTRECHT - Justitie heeft twee jaar en drie maanden cel geëist tegen drie leden van de Hells Angels en een aspirant-lid. De vier mannen uit Soest, Veenendaal, Utrecht en Koggenland worden ervan verdacht dat ze een horecaondernemer uit Arnhem met geweld hebben afgeperst.
Volgens justitie wilde de verdachte uit Koggenland, mede-eigenaar van Club29 in Arnhem, af van zijn compagnon. De man riep daarvoor de hulp in van de uitsmijter van de club. De Veenendaler is schietinstructeur bij Defensie en lid van de Hells Angels. De militair schakelde op zijn beurt twee vrienden in, die ook lid zijn van de Hells Angels.
Volgens Justitie heeft het viertal het slachtoffer vervolgens gedwongen om afstand te doen van zijn aandeel in Club29. De man zou daarbij zijn mishandeld en bedreigd. De verdachten ontkennen en zeggen dat ze alleen was gevraagd om bij een verbouwing te helpen.

AFLUISTEREN

Justitie kwam de zaak op het spoor, toen ze de beveiliger afluisterde. Die werd verdacht van handel in drugs, maar dat kan justitie niet bewijzen. Uit de telefoongesprekken werd volgens justitie wel duidelijk dat de mannen betrokken zijn bij afpersing.
Vorig jaar oordeelde de rechter dat motorclub Hells Angels niet illegaal is. Daarop nam justitie zich voor om de individuele leden van de club onder de loep te nemen en voor ieder vergrijp te vervolgen.
Opmerkelijk is dat de rechtszaal vol zat met militairen die hun voormalige strijdmakker kwamen bijstaan tijdens het proces. Een voormalig leidinggevende las ter verdediging een brief voor, waarin hij de loftrompet stak over de verdachte beveiliger. De verdachte diende onder meer in Bosnië en Afghanistan.
De rechtbank doet uitspraak op 25 april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.