D66, PVV, CDA kritisch over verhuizen mariniers

DOORN - De Tweede Kamerfracties van PVV, D66 en CDA leggen zich nog niet neer bij het besluit van minister Hillen van Defensie om de mariniers uit Doorn te verhuizen naar Zeeland. Hillen wil de Van Braam Houckgeestkazerne sluiten en voor 192 miljoen euro een nieuw onderkomen bouwen in Vlissingen.
PVV'er Marcial Hernandez pleit voor een hoorzitting, omdat de kosten voor de nieuwbouw volgens de partij wel erg hoog zijn. D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil een onafhankelijke commissie die kijkt naar de vervanging van de kazerne.
Ook de Tweede Kamerfractie van het CDA is kritisch op het plan. Volgens CDA'er Raymond Knops zijn er veel vragen over de financiële onderbouwing van de geplande kazerne in Vlissingen. Hij wil ook meer weten over het alternatieve plan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op 25 april is er een debat in de Tweede Kamer over de kazerne.
De lobby van burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug lijkt daarmee succesvol. Naafs zei dinsdag in U Vandaag dat hij alles op alles wil zetten om de marinierskazerne in Doorn te behouden.

MAARTENSDIJK

Hillen maakte gisteren bekend dat hij geen mogelijkheden ziet om de verouderde Van Braam Houckgeestkazerne op te knappen en uit te breiden. Hij wil daarom dat onder meer twee mariniersbataljons naar Vlissingen verhuizen. Behalve de mariniers uit Doorn, zouden ook de mariniers bij het Logistiek Centrum Maartensdijk hun koffers moeten pakken.
Niet alle mariniers gaan naar Zeeland, zegt Hillen. Mogelijk wordt de snel inzetbare antiterreureenheid bij de Dienst Speciale Interventies in Leusden ondergebracht. De mortiercompagnie en het Tegen Luchtdoelenpeloton, dat ook is gehuisvest in Doorn, wordt ondergebracht bij de Koninklijke Landmacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.