Minister: geen financieel onderzoek mbo's

PROVINCIE UTRECHT - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vindt het niet nodig om een grootschalig onderzoek te doen naar de financiële situatie van mbo-scholen. De PvdA vroeg hier woensdag in een overleg in de Tweede Kamer om naar aanleiding van misstanden bij onderwijsinstelling Amarantis, dat ook in onze provincie scholen heeft.
Van Bijsterveldt kondigde eerder al een onafhankelijk onderzoek aan naar Amarantis, dat kampt met een miljoenentekort. Een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de hele sector is volgens de minister met een kanon op een mug schieten. Bovendien vraagt het veel van de scholen in een periode waarin toch al veel wordt veranderd.
Mogelijk gaat de Kamer zelf de Algemene Rekenkamer vragen een onderzoek te doen. De PvdA werd daarvoor gesteund door de SP, de PVV en GroenLinks. Op die manier moet duidelijk worden waar het budget van de mbo's aan opgaat. De politici zijn bezorgd dat er teveel geld wordt besteed aan management en te weinig aan het onderwijs.

ONDERZOEK

De minister wilde nog niet ingaan op de vorm van het onderzoek naar Amarantis, dat scholen heeft in onder meer Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort. "Ik wil eerst de brand blussen", stelde ze. Van Bijsterveldt zal de Kamer informeren over het onderzoek zodra er meer bekend is. Het onderzoek zal ook ingaan op de rol van de onderwijsinspectie en het ministerie.
Van Bijsterveldt veroordeelde de schaalvergroting in het onderwijs hard tijdens het overleg. "We moeten af van het machodenken en weer inzetten op de kwaliteit van het onderwijs", sprak ze. "Ik zeg altijd: wat minder testosteron."
Ze wil dat de schoolbesturen meer openstaan voor samenwerking of specialisatie, in plaats van het claimen van opleidingen voor de eigen instelling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.