Hoge straffen voor Utrechtse groepsverkrachting

UTRECHT - De rechter heeft zes mannen veroordeeld voor groepsverkrachtingen van een 18-jarige vrouw in de Utrechtse Dichterswijk. De mannen moeten 20 maanden tot 5 jaar de cel in. De verdachten verlieten woest de rechtszaal en beledigden daarbij de rechter, zegt verslaggever Maarten Fussel.
De zevende verdachte, een minderjarige jongen, is wel schuldig verklaard aan de groepsverkrachting, maar kreeg nog geen straf. Er liggen twee rapporten over de hoofdverdachte, maar die spreken elkaar tegen. De rechter wil daarom eerst een nieuw rapport hebben voordat hij de strafmaat uitspreekt.
De veroordeelde mannen, in de leeftijd van 19 tot 22 jaar, hebben volgens de rechter een jaar geleden ongeveer twintig meisjes naar een woning in Dichterswijk gelokt. De ouders de minderjarige hoofdverdachte waren een week weg en de mannen maakten daar misbruik van.
Drie meisjes van 14, 17, 18 jaar hebben aangifte gedaan van verkrachting. Het 18-jarige meisje was twee keer verkracht.

VERLIEFD

De verdediging vond het vreemd dat de vrouw twee keer naar de woning was gegaan, maar de rechter oordeelde dat dat niet ongebruikelijk is. De tiener was verliefd op de hoofdverdachte en had problemen thuis. Haar toenmalige vriend had haar bovendien bezworen dat haar bij het tweede bezoek niets zou gebeuren.
De hoogste straf van vijf jaar kreeg de 21-jarige man die tot twee maal toe deelnam aan groepsverkrachting van het 18-jarige slachtoffer en daarnaast probeerde een 17-jarig meisje te verkrachten. Een andere 21-jarige man die het 18-jarige slachtoffer en één 14-jarig meisje verkrachtte, kreeg drieënhalf jaar cel.
De mannen erkennen dat ze seks hadden met de meisjes, maar hebben verkrachting altijd ontkend. Ze zeggen dat de meisjes nooit hebben laten merken dat ze geen zin in seks hadden. Woest en hevig verontwaardig werden de verdachten na de uitspraak door politiemensen meegenomen de rechtszaal uit.

De rechter las de vonnissen één voor één op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.