Vermoorde Toon D. bekende in drugshandel

BILTHOVEN - De 47-jarige Bilthovenaar Toon D. die deze week overleed na een aanslag op klaarlichte dag in Waalwijk, is tenminste twee keer veroordeeld voor drugshandel. Op het moment dat hij vorige week in onder vuur werd genomen, was hij kort uit de gevangenis.
Hij zat een celstraf uit van 5 jaar voor handel in amfetamine en wapenbezit. Tegen die straf liep nog een hoger beroep. Bronnen melden dat hij nog een enkelband droeg.
Een woordvoerder van het landelijk parket zegt dat de zaak tegen D, door zijn dood is beëindigd. De zaak tegen medeverdachte Frank B. (44) uit Oss gaat verder en dient in september bij het hof in Den Haag.

PISTOLEN

Uit het vonnis van de rechtbank Rotterdam blijkt dat D. is veroordeeld voor bezit van 436 kilo amfetaminepasta, 30 kilo amfetamineolie, pistolen een jachtgeweer en munitie. Het onderzoek naar hem begon in 2008, nadat een telefoongesprek tussen hem en een lid van de Hells Angels werd onderschept. De politie had informatie dat D. 300 kilo cocaïne aan het verkopen was in West-Brabant.
D. werd eerder voor drugshandel veroordeeld in 2010. Bronnen geven aan persbureau ANP aan dat hij in die tijd ook betrokken was bij een wilde schietpartij op een woonwagenkamp in Middelburg. D. zou daarbij zwaargewond zijn geraakt.
Omdat hij lispelde stond D. in het milieu bekend als Kaa, de slang uit tekenfilm Jungle Book. Hij zou contact hebben met vele groten uit de onderwereld en figureren in verschillende grote zaken. De politie wilde tot dusver niet zeggen of D. een bekende is.
Regionale media zeggen dat het slachtoffer aan helpende omstanders nog de namen van de daders heeft genoemd. De politie wil daar niet op reageren en wil evenmin kwijt of het slachtoffer voor de politie nog aanspreekbaar is geweest. Advocaat van de familie, Sjoerd van Berge Henegouwen, wilde vrijdag ook niet zeggen of D. aan de politie namen heeft genoemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.