Noodstop voorkomt treinbotsing bij Utrecht Centraal

UTRECHT - Op het spoor bij Utrecht zijn woensdagmiddag bijna twee treinen tegen elkaar gebotst. Minister Schultz van Infrastructuur heeft dat 's avonds aan de Tweede Kamer gemeld. Een stoptrein is waarschijnlijk door een rood sein gereden en heeft daarna een wissel kapotgereden die openstond voor een werktrein.
De trein die vanaf de andere kant naderde, kon door een noodstop een botsing voorkomen. Door het incident was het treinverkeer op station Utrecht Centraal op een aantal sporen anderhalf uur gestremd.
ProRail zei aanvankelijk dat de problemen waren ontstaan door een "gestrande trein". Inmiddels is duidelijk dat het bedrijf een onderzoek is begonnen naar het incident. Allereerst zal de machinist van de stoptrein tekst en uitleg moeten geven. Ook houdt de spoorbeheerder rekening met de mogelijkheid van een technische storing.

"GROTE GELIJKENIS"

De minister meldde het incident aan de Kamer omdat het "grote gelijkenis heeft met hetgeen zaterdag gebeurd is." Zaterdag raakten 117 mensen gewond, van wie 42 ernstig, door een hevige botsing tussen een stoptrein en een intercity tussen de stations Amsterdam Centraal en Sloterdijk. Een vrouw stierf later aan haar verwondingen.
Woensdag lagen nog acht gewonden in het ziekenhuis. Bij dat ongeluk is een van de treinen ook door rood gereden.

VEILIGHEIDSSYSTEEM

Het sein in Amsterdam was niet voorzien van het veiligheidssysteem ATB-verbeterde versie, dat ook treinen met een snelheid lager dan 40 kilometer per uur laat stoppen. Wat de situatie bij het sein in Utrecht is, heeft de minister niet bekendgemaakt.
Naar aanleiding van het ongeval van zaterdag heeft de minister ProRail gevraagd op korte termijn met "correctieve maatregelen" te komen. De spoorsector is al langer bezig met maatregelen om het aantal roodlichtpassages terug te dringen. In 2006 gebeurde het 287 keer dat een trein een rood sein passeerde, vorig jaar was dat nog 157 keer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.