Koninginnedag Rhenen: route en programma

RHENEN - Het bezoek van de Koninklijke familie aan Rhenen begint om 10.00 uur en duurt tot 11.00 uur. De gemeente rekent op 25.000 tot 40.000 bezoekers.
De Oranjes komen met de bus aanrijden op de Veerweg. Het carillon speelt dan een entrada en ruiters van het Concours Hippique vormen een erehaag als de bus passeert. Op het weiland aan de andere zijde graast een schaapskudde van de Stichting Het Utrechts Landschap.

BASISSCHOLEN

Als de familie de bus verlaat worden ballonnen opgelaten en zingen zo'n 200 leerlingen van de groepen 4 t/m 8 van de Rhenense basisscholen een speciaal gecomponeerd welkomstlied, met muzikale ondersteuning van

Showharmonie OBK. Kinderen bieden bloemen aan de koningin en prinsessen aan. Aansluitend houdt burgemeester Joost van Oostrum zijn welkomstwoord.

CUNERA

De wandelroute loopt vervolgens door de oude historische binnenstad van Rhenen. De koningin en haar familie wandelen langs de restanten van de stadsmuur, het 16e eeuwse Oude Raadhuis en de

Cunerakerk en de 81,8 meter hoge Cuneratoren.
Het gezelschap maakt kennis met de mysterieuze legende van de heilige Cunera en gaat terug in de tijd met
oude meesters die de oude stadspoorten van Rhenen veelvuldig op doek hebben vastgelegd.

CULTUUR EN NATUUR

De familie maakt verder kennis met het culturele leven in Rhenen en de natuur rond de stad. Ook is er een speciale rol weggelegd voor het 80-jarige Ouwehands Dierenpark.

FOLKLORE

De Oranjevereniging van Achterberg laat zien op welke manier zij ieder jaar Koninginnedag vieren. Dit bestaat uit spelen zoals wc-pot gooien, demonstraties van oude landbouwvoertuigen en andere folklore.

LIED

Een groot koor, bestaande uit de zangverenigingen van Rhenen, zingen het, voor deze dag gearrangeerde, oud Rhenens lied 'Een schatje van een stadje'. Ze worden begeleid door het symfonisch blaasorkest Ons Genoegen.

WESTPOORT

De voormalige stadspoort wordt in replica opgebouwd. De koninklijke familie verlaat daardoor de stad rond 11.00 uur. Drie kwartier later komen de Oranjes aan in Veenendaal.

MIDDAGPROGRAMMA

Ook na het bezoek van de Oranjes blijft het een feest in Rhenen. Stichting Oranjedag Rhenen heeft een middagprogramma in elkaar gezet. Dit programma loopt van 11.00 - 18.00 uur.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.