Eerste Oranjefans al langs route in Rhenen

RHENEN/VEENENDAAL - Na maanden van voorbereiding is de grote dag aangebroken voor Rhenen en Veenendaal. De koninklijke familie viert vandaag Koninginnedag in beide gemeenten. In Rhenen zitten de eerste mensen als langs de route. De bekende Oranjefan Johan Vlemmix zat er vannacht om één uur al.
Pieter van Vollenhoven, die vandaag 73 is geworden, is er niet de hele ochtend bij. Vanwege een ontsteking aan zijn voet loopt hij alleen het laatste stuk van de route in Veenendaal mee, meldt de NOS. Ook prinses Anita, de vrouw van prins Pieter-Christiaan, is er niet bij. Zij heeft een longontsteking.
De Oranjes komen om 10.00 uur aan in Rhenen en om 11.45 uur in Veenendaal. Ze wandelen een speciale route door de steden. Er is veel aandacht voor geschiedenis, sport, spel en muziek. In Rhenen wordt de familie rondgeleid door burgemeester Van Oostrum, in Veenendaal doet burgemeester Elzenga dat.

VEILIGHEID

Er worden in totaal 1250 agenten ingezet om koningin Beatrix en haar familie te beschermen. Het Utrechtse politiekorps krijgt hulp van ongeveer 350 agenten elders uit het land. Net als voorgaande jaren zijn Rhenen en Veenendaal ingedeeld in ringen, waarbij elke ring zijn eigen beveiligingsgraad kent. Die is strenger naarmate mensen dichter bij de Oranjes komen.
De bewoners langs de route worden gescreend, evenals mensen die deelnemen aan de activiteiten. Op de dag zelf zullen agenten bezoekers in de gaten houden en aanspreken als dat nodig is. Een deel van het korps heeft hiervoor een opleiding gehad. ,,We zullen scherp en sympathiek zijn'', zei districtschef Van Hartskamp eerder.

STAAN

Publiek dat de koningin en haar familie in het echt wil zien in Rhenen en Veenendaal, moet een aantal uren kunnen staan. Het is verboden om klapstoeltjes, krukjes of trapjes mee te nemen langs de route die de koninklijke familie aflegt. Ook koelboxen en grote tassen komen niet door de controle.
Deze maatregelen zijn volgens beide gemeenten genomen uit veiligheidsoverwegingen. De gemeenten juichen het toe als mensen zich uitdossen in het oranje, maar ook daarvoor geldt dat attributen die gevaar kunnen opleveren, verboden zijn.

MABEL

Prinses Mabel is niet aanwezig bij de viering van Koninginnedag in de Utrechtse gemeenten. Mabel laat verstek gaan in verband met de gezondheidssituatie van haar man prins Johan Friso, die op 17 februari in het Oostenrijkse Lech onder een lawinebedolven raakte. Hij liep daardoor een ernstige hersenbeschadiging op en

komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn.
Na het ski-ongeval was er even onzekerheid of de viering van Koninginnedag nog door zou gaan. Later bleek dat de Oranjes het feest niet willen overslaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.