Eis: negen jaar cel voor overval Driebergen

DRIEBERGEN - De verdachte van de overval in Driebergen, Yassin A., bleef vandaag tijdens de rechtszaak verontwaardigd ontkennen dat hij iets met de zaak te maken heeft. Het OM zegt dat hij samen met de voortvluchtige Karim el M. in mei 2011 de Rabobank de Bosstraat met geweld heeft overvallen en eist daarvoor negen jaar celstraf.
Op 24 mei zou een van de twee verdachten onder bedreiging van een vuurwapen geld hebben geëist van de kluismedewerksters. De ander wachtte buiten op een scooter. Toen ze weg wilden rijden, werden ze klemgereden door een politieman in burger en een geldwagen.
De twee hebben vervolgens geprobeerd een auto te kapen en schoten daarbij gericht op de agent. Die kon net op tijd wegduiken. De kogel ging door zijn voorruit en belandde uiteindelijk in een woning. De bewoonster was thuis en zag de kogel op dertig centimeter afstand voorbij vliegen.

DNA

Het OM heeft dna-bewijzen aangevoerd op een schoen en jas die in de vluchtauto is gevonden. A. snapte niet hoe zijn dna daar terecht is gekomen.
De kluismedewerkster en de agent, die een pistool op zich gericht kregen, hebben bij de rechter verklaard nog steeds veel last te hebben van de nasleep van de overval. De kluismedewerkster zit in de ziektewet en de agent is in de crisisopvang terechtgekomen.

ENKELBAND

Opmerkelijk is dat de verdachte daags voor de overval zijn enkelband heeft afgeknipt, die hij van justitie moest dragen wegens een eerdere veroordeling.
Ook bleek dat de twee vlak na de overval tot tweemaal toe door agenten zijn aangehouden. Omdat de mannen reden in een ander type auto dan de agenten zochten, mochten ze doorrijden.
De officier van justitie vroeg zich hardop af, of Yassin A. ook niet betrokken kan zijn bij de overval op geldtransporteur Brinks in Amsterdam. In de vluchtauto werden dezelfde zelfgemaakte kraaienpoten gevonden, die ook zijn ingezet tegen politieagenten die de overvallers van Brinks achterna zaten.
De rechtbank doet op vrijdag 11 mei uitspraak.

Verslaggever Mark van der Wel was bij de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.