Provincie Utrecht herdenkt oorlogsslachtoffers

PROVINCIE UTRECHT - Overal in de regio zijn vrijdagavond de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen door oorlogsgeweld.
Op de Grebbeberg in Rhenen stonden 180 Britse veteranen van operatie Market Garden zij aan zij met Prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en Prins Pieter-Christiaan om de militairen te herdenken die sinds 1940 zijn gevallen. Ook in Kamp Amersfoort. waar de Duitsers veel mensen gevangen hielden, werden kransen gelegd. In Utrecht waren onder meer plechtigheden bij het monument op het Domplein en in de wijken Zuilen, Hoograven, Oog in Al en Kanaleneiland.
In Woerden begon de dodenherdenking met zang en muziek van kerkkoor Jubilate Deo en harmonie De Vriendschap. Ook in Montfoort speelden op het Kasteelplein twee muziekverenigingen. Inwoners van Nieuwegein die de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wilden herdenken, konden daarvoor naar het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg.
De nationale herdenking was op de Dam in Amsterdam. Op het plein waren ongeveer 20.000 mensen aanwezig. Voorafgaand aan de stilte legden Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans bij het monument. Tijdens de herdenkingen stonden de treinen stil en was het luchtverkeer aangepast. Zo kregen vliegtuigen voor het gehele Nederlandse luchtruim tussen 20.00 en 20.03 uur geen startverklaring. Arriverende vliegtuigen moesten de landing uitstellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.