Claus had al jarenlang last van gezondheid

PROVINCIE UTRECHT - Prins Claus heeft sinds het begin van de jaren '80 problemen gehad met zijn gezondheid. Hij werd in Nijmegen in het Radboudziekenhuis onderzocht wegens "klachten van oververmoeidheid". Al snel bleek er meer aan de hand te zijn. In het najaar van 1982 werd bekend dat de prins depressief was. Hij werd in de psychiatrische universiteitskliniek van het Zwitserse Basel opgenomen en maandenlang behandeld door twee van de meest vooraanstaande Zwitserse artsen. Menigeen zag een verband tussen Claus' depressie en de kroning van Beatrix, in 1980.Daardoor werd de bewegingsvrijheid van Claus ernstig beperkt.
In diezelfde periode, in 1991, maakte de RVD bekend dat Claus leed aan de ziekte van Parkinson. Ineens werd duidelijk wat de oorzaak was van zijn soms moeizame bewegingen en zijn starende blik. Hoewel hij in 1992 zijn bezigheden hervatte, werd hij nooit meer helemaal de oude. In 1998 werd Claus geopereerd vanwege een kwaadaardige aandoening aan zijn prostaat. Dat gebeurde in Hamburg, door een bevriende arts. De nabestralingen later in Nederland vielen hem zwaar. In 2000 werd hij verscheidene keren in Hamburg opgenomen. Vanwege darmklachten werd een stoma aangebracht. In hetzelfde jaar begonnen ook zijn nierproblemen.
Nadat eind 2000 al een afvoerbuisje in zijn nier was geplaatst, moest deze in 2001 toch worden verwijderd. Kort daarna kreeg Claus ook last van zijn andere nier en lag hij twee weken in het AMC. In maart 2002 werd de prins opnieuw met spoed opgenomen,met longembolieen. Hij kreeg in het AMC een hartinfarct en werd gedotterd. Velen vreesden voor zijn leven, maar de prins herstelde en kwam na twee maanden thuis op Huis ten Bosch. In juli werd hij weer opgenomen in het AMC, nu met een luchtweginfectie. Na een aanvankelijk herstel werd hij opnieuw opgenomen op Prinsjesdag en overleed hij uiteindelijk op de intensive care.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.