MKZ-maatregelen voor Rhenen

INFORMATIENUMMERS

PROVINCIE UTRECHT -
MKZ-Informatienummer: 0800-1556
Informatienummer van LTO:0800-1255
Internetsites:
Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij: http://www.minlnv.nl
LTO: http://www.lto.nl
OPROEP GEMEENTEBESTUUR
Om verspreiding van het MKZ virus tegen te gaan kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn. Op dit moment heeft het gemeentebestuur nog geen wegen of gebieden in de gemeente Rhenen afgesloten. Wel roept het gemeentebestuur u op om alleen in uiterste noodzaak agrarische gebieden en bossen te bezoeken. Hoewel in de gemeente Rhenen nog geen MKZ is geconstateerd lopen de dieren het risico door contact met mensen besmet te worden. Het gaat hierbij niet alleen om dieren op de boerderijen, maar ook om bijvoorbeeld de herten en reeën in de bossen. Neem alstublieft geen enkel risico! De natuurgebieden Plantage Willem III en De Blauwe Kamer, eigendom van Het Utrechts Landschap, zijn al enige tijd afgesloten voor publiek. Meer hierover vindt u verder op deze pagina.
COLLECTEVERBOD
Door de uitbraak van Mond- en Klauwzeer in Nederland is het, totdat het risico op besmettingsgevaar weg is, verboden bij boerderijen te collecteren. Contacten van personen van buiten het boerenbedrijf met de bewoners op zo'n bedrijf moeten door het besmettingsgevaar tot een minimum worden beperkt.
OUWEHANDS DIERENPARK BLIJFT OPEN
De dierentuin in Rhenen, Ouwehands Dierenpark, is gewoon geopend voor publiek. Uiteraard heeft het park wel extra maatregelen genomen om te voorkomen dat dieren besmet raken met het Mond- en Klauwzeer virus.
Enkele maatregelen zijn:
- de dieren die besmet kunnen raken zijn geïsoleerd van publiek;
- bezoekers lopen voor het betreden van het park over een schoonloopmat;
- honden worden niet meer toegelaten.
NATUURGEBIEDEN DICHT VOOR PUBLIEK
Om besmetting van Nederlands vee te voorkomen, moet elk contact van landbouwdieren met mensen vermeden worden. De dieren mogen ook niet getransporteerd worden. Behalve dieren als runderen, schapen, geiten en varkens, zijn ook wilde zwijnen, herten en reeën gevoelig voor Mond- en Klauwzeer. Mond -en Klauwzeer is buitengewoon besmettelijk en voor de dieren meestal dodelijk. Mensen ondervinden geen hinder van de ziekte. Het Utrechts Landschap sluit haar gebieden, waar zich runderen of schapen bevinden, voorlopig af voor bezoekers. Let wel: de dieren op de terreinen van Het Utrechts Landschap mankeren nu niets, maar zij lopen het risico door contact met mensen besmet te raken.
De terreinafsluiting is een vervelende maatregel, maar voorkomen is beter dan vernietigen. Want mocht in Nederland toch Mond- en Klauwzeer geconstateerd worden, dan moet de veestapel binnen een straal van 1 kilometer rond het ziektegeval worden vernietigd! Wij vragen dan ook uw begrip voor het tijdelijk afsluiten van de natuurgebieden De Blauwe Kamer in Rhenen en de Plantage Willem III in Elst. Alle excursies in deze gebieden zijn afgelast. In overige natuurgebieden zijn maatregelen getroffen dat u niet in aanraking kunt komen met de aanwezige grote grazers.
Hieronder vindt u een uitgebreide lijst van gebieden waar maatregelen zijn getroffen.
Blauwe Kamer, Rhenen terrein afgesloten voor publiek
Plantage Willem III, Elst terrein afgesloten voor publiek
Breeveen, Leersum terrein afgesloten voor publiek (SBB / HUL)
Heidestein, Zeist schapen geïsoleerd van publiek (schaapskooi blijft geopend!)
Houdringe, De Bilt schapen geïsoleerd van publiek
Beerschoten, De Bilt schapen geïsoleerd van publiek
Kozakkenput, Zeist schapen geïsoleerd van publiek
Willem Arnstz Hoeve, Den Dolder runderen geïsoleerd van publiek
Oostbroek, De Bilt runderen geïsoleerd van publiek
Voor vragen: tel. 030-2205555, Stichting Het Utrechts Landschap, http://www.utrechtslandschap.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.