Rijksoverheid moet betalen voor archeologisch onderzoek

REGIO - Woerden wil dat de overheid meebetaald aan de kosten van het archeologisch bodemonderzoek. Dat zei wethouder Engerink vandaag tijdens het bezoek van staatssecretaris Van der Ploeg aan de stad. Van der Ploeg bezocht Woerden in verband met zijn komende wetsvoorstel.
In dat wetsvoorstel wordt iedere gemeente verplicht om voor de start van een bouwproject eerst een archeologisch onderzoek uit te voeren. Volgens Engerink komen de kosten van dat onderzoek volledig voor rekening van de gemeenten. Staatssecretaris Van der Ploeg vindt dat vanzelfsprekend. Hij zegt wel te willen kijken of een bijdrage in de kosten mogelijk is, maar dat zal een bescheiden effect hebben. Volgens Van der Ploeg is er op Europees niveau afgesproken dat de verstoorder betaald.
Van der Ploeg is overigens zéér tevreden met de manier waarop Woerden de archeologische bodemschatten beheert. Onder het stadscentrum ligt een bijna compleet Romeins fort. De gemeente heeft de renovatieplannen voor het centrum speciaal voor dat fort aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.