Populaire prins had bewogen leven

UTRECHT - Prins Bernhard van Lippe Biesterfeld wordt op 29 juni 1911 geboren in het Duitse Jena. Hij is de oudste zoon van Prins Bernhard zur Lippe en Barones Armgard von Sierstorpff-Cramm.
Jeugd
Zijn jeugd brengt Bernhard door op het ouderlijk landgoed Reckenwalde in Oost-Pruisen, het huidige Polen. Op zijn twaalfde vertrekt hij naar een internaat in Zullichau (tegenwoordig Sulechow). Een paar jaar later gaat hij naar een gymnasium in Berlijn, waar hij in 1929 zijn diploma krijgt. In zijn jeugdjaren overwint hij diverse kwalen,
waarvan sommige levensbedreigend zijn.
Studie
Bernhard studeert vervolgens rechten in Lausanne, Munchen en Berlijn. In 1935 legt hij in Berlijn met succes zijn doctoraalexamen in de rechtsgeleerdheid af. Hij gaat dan werken bij het Duitse chemieconcern I.G. Farben in Parijs.
Huwelijk met Juliana
Op de Olympische winterspelen van 1936 in Duitsland ontmoet Bernhard prinses Juliana. De ontmoeting was geen toeval, want koningin Wilhelmina was al lange tijd op zoek naar een geschikte partner voor haar verlegen dochter.
Bernhard en Juliana verloven zich op 8 september 1936. Niet lang daarna, op 7 januari 1937, trouwen ze. Bernhard krijgt de titel 'Prins der Nederlanden'. Het echtpaar gaat paleis Soestdijk bewonen. Ze krijgen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Christina, 14 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen.
Rol in WOII
Door de jaren heen gaan er geruchten dat Bernhard tijdens zijn studie lid was van Hitler's NSDAP. Ondanks dat hij dit zelf altijd ontkent, leidt het tot kritiek in Nederland. Maar toen de Tweede Wereldoorlog begon en de prins actief deelnam aan de geallieerde strijd, steeg zijn populariteit.
De prins zat met Koningin Wilhelmina bij de Nederlandse regering in Londen, terwijl zijn rouw en kinderen in Canada verbleven. Hij leidt in mei 1945 de capitulatie-onderhandelingen in Wageningen. Na de oorlog speelt Bernhard een belangrijke rol in het weer op poten zetten van de Nederlandse economie.
Hij reist met succes de wereld rond om de Nederlandse handelsbetrekkingen te verbeteren. Tussen 1954 en 1976 is de prins voorzitter van de Bilderberg-conferenties. Hij brengt politici, zakenlieden en intellectuelen bij elkaar om de relatie tussen Amerika en Europa te bespreken.
Hofmans-affaire
Na de oorlog is Bernhard betrokken bij enkele affaires. De eerste daarvan is de Greet Hofmans- affaire, de zaak rond de gebedsgenezeres die in 1948 wordt ingeschakeld vanwege de ernstige oogafwijking van prinses Marijke (nu Christina).
Bernhard raakt in de jaren vijftig het vertrouwen in Hofmans kwijt, terwijl Juliana achter haar blijft staan. De affaire veroorzaakt een diepe kloof op paleis Soestdijk. Uiteindelijk moet de gebedsgenezeres vertrekken.
Lockheed-affaire
In 1976 wordt prins Bernhard ervan beschuldigd 1,2 miljoen dollar aan smeergeld aangenomen te hebben van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. Als tegenprestatie zou de prins een goed woordje hebben gedaan voor een bestelling van onder andere de Starfighter F104.
Bernhard ontkent de aantijgingen, maar de regering concludeert uiteindelijk dat de prins inderdaad over de schreef is gegaan. De kwestie veroorzaakt bijna een constitutionele crisis als Juliana met aftreden dreigt wannneer Bernhard vervolgd zou worden. Het kabinet Den Uyl besluit de prins te vrijwaren van vervolging. Wel moet hij onder meer erkennen dat hij fouten heeft gemaakt.
Biografie Droge
In 1979 komt een biografie 'Beroep: Meesterspion -Het geheime leven van Prins Bernhard' van Philip Droge. Het is een van de naoorlogse publicaties
waarin Bernhard zeer kritisch wordt bejegend. De prins ervaart het boek als zeer grievend, maar onderneemt op aanraden van premier Van Agt geen actie.
Ook verschijnen verhalen over buitenechtelijke kinderen die Bernhard verwekt zou hebben bij Lady Ann Orr Lewis, tijdens zijn verblijf in Engeland
tijdens de WOII. De prins ontkent de verhalen met klem. De 'Londense zonen' zijn tot op de dag van vandaag nooit gevonden.
Natuur, cultuur en sport
De prins zet zich tijdens zijn leven in voor natuur, cultuur en sport. Hij sticht in 1961 het World Wildlife Fund dat mondiaal actief is op het terrein van natuurbescherming. Bernhard zet zich in voor instandhouding van flora en fauna, uitbreiding van de natuur en verbetering van het milieu. Als president van het WWF bezoekt de hij geregeld Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Na zijn aftreden in 1977 wordt de prins benoemd tot Founder President. Hij blijft president van de Nederlandse afdeling van het Wereld Natuur Fonds.
Bernhard is ook beschermheer van een groot aantal sportorganisaties zoals de Nederlandse Lawn Tennis Bond, de Federatie Sport Gehandicapten en de Nederlandse Skivereniging. Hij is, na jaren voorzitter te zijn geweest, erepresident van de Fédération Equestre Internationale. De prins is een enthousiast beoefenaar van de golfsport. Hij houdt zich daarnaast met cultuur bezig en richt het het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Operaties
In 1994 ondergaat hij een darmoperatie. Door complicaties komt de prins in levensgevaar, maar hij herstelt. Vijf jaar later ondergaat hij twee luchtpijpoperaties. In december 2000 wordt een tumor uit zijn borstkas verwijderd.
Boete
In 2003 betaalt Bernhard de boete die een Albert Heijn-werknemer heeft gekregen voor het slaan van een overvaller.
Open brief
De prins, die beseft dat het eind van zijn leven dichterbij komt, schrijft in 2004 een open brief waarin hij reageert op negatieve publicaties de afgelopen decennia. Hij haalt uit naar de publicisten Philip Droge, G. J. Kikkert, Tomas Ross en Hans Galesloot. De prins sluit zijn brief af met de mededeling dat hij ondanks zijn hoge leeftijd met veel plezier leeft en dat hij het een eer vindt om echtgenoot, vader, grootvader en overgrootvader te mogen zijn.
Dood Juliana
Zo'n anderhalve maand later, op 20 maart 2004, overlijdt zijn vrouw Juliana. Fysieke problemen weerhouden hem er niet van de bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft bij te wonen.
Ongeneeslijk ziek
Op 18 november wordt bekend dat de prins ongeneeslijk ziek is. Hij krijgt deze dagen veel bezoek van familie. Ook premier Balkenende komt langs. Bernhard overlijdt op woensdag 1 december.