Psychiatrische patiënten staken behandeling

UTRECHT - Psychiatrische patiënten lopen massaal weg bij Utrechtse instellingen. Ze kunnen de eigen bijdrage die sinds dit jaar geldt niet betalen. Bij Altrecht is het aantal patiënten met 15 tot 20 procent gedaald bij behandelingen waavoor een eigen bijdrage nodig is. Dat komt neer op honderden aanmeldingen minder, zegt een woordvoerder van de instelling tegen RTV Utrecht.
Bij de forensisch-psychiatrische polikliniek De Waag in Utrecht zijn in de eerste drie maanden van dit jaar zestien risicopatiënten gestopt. Volgens De Waag haken vooral mannen af die vanwege huiselijk geweld worden behandeld om hun agressie te beteugelen.
"Als cliënten wegblijven, levert dat gevaar op. Zo eenvoudig is het", zei Martin Groesz van De Waag bij de NOS. Hij vreest voor verkrachtingen en gevallen van huiselijk geweld die voorkomen hadden kunnen worden.
Patiënten met een laag inkomen kunnen de eigen bijdrage niet betalen en zetten een punt achter hun therapie. Sinds 1 januari geldt voor nieuwe patiënten of mensen die een behandeling willen verlengen een eigen bijdrage van 200 euro.
Er wordt al wel gezocht naar oplossingen voor de problemen. Zo besloot de gemeente Utrecht twee weken geleden om de eigen bijdragen te betalen van een groep psychiatrische patienten met het minste inkomen.

Psychiatrische patiënten lopen weg, zoals voorspeld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.