Schade vliegramp Tripoli grotendeels geregeld

UTRECHT - De meeste nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Tripoli hebben afspraken gemaakt over schadevergoeding met de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways. Bij de tragische gebeurtenis, vandaag precies twee jaar geleden, kwamen onder meer inwoners van IJsselstein, Veenendaal, Abcoude, Rhenen en Utrecht om het leven.
In totaal vielen er zeventig Nederlandse doden. Er waren 103 inzittenden. De toen 9-jarige Ruben was de enige overlevende.
Uit navraag bij advocaten, onder wie Sander de Lang uit Amersfoort, blijkt dat met nabestaanden van meer dan zestig slachtoffers overeenkomsten zijn gesloten. Hoeveel geld de familieleden ontvangen, is niet bekendgemaakt. Het gaat nu nog om akkoorden op hoofdlijnen, de details moeten nog worden uitgewerkt.
Precies twee jaar na de crash is zaterdag de termijn gesloten waarbinnen nabestaanden zich konden melden voor een schadevergoeding. Een aantal mensen dat zich wel op tijd had gemeld, heeft nog geen akkoord bereikt met de luchtvaartmaatschappij, maar die kunnen nog dooronderhandelen.
Hoewel de verzekeraar van Afriqiyah geen aansprakelijkheid heeft erkend, wil die volgens raadsman Pessers de zaken toch zo goed en correct mogelijk afhandelen. Aansprakelijkheid kan niet erkend worden nu de oorzaak van het ongeval niet bekend is.
Het is vooralsnog een raadsel of de oorzaak van de vliegramp ooit nog duidelijk wordt. Het onderzoek dat de Libiërs direct na de crash begonnen, is ernstig vertraagd en heeft zelfs stilgelegen door de opstand die begin 2011 uitbrak tegen het Kaddafibewind.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.