Rechercheurs vermoeden voor 1 mld aan bijstandsfraude

PROVINCIE UTRECHT - Bijstandsfraudeurs hebben vrij spel. Dat stelt de branchevereniging van de sociale recherche, het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR). Gemeenten zouden te weinig investeren in grote onderzoeken, waardoor fraudeurs ongestraft wegkomen.
In 2010 is een bedrag van 53 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord, waarvan 8 miljoen in de provincie Utrecht. Het LCSR vermoedt dat het werkelijke fraudebedrag veel hoger is. De vereniging gaat er zelf van uit dat 10 tot 20 procent van de mensen in de bijstand fraudeert, wat landelijk neerkomt op een half tot één miljard euro bijstandsfraude per jaar.
De branchevereniging van sociaal rechercheurs noemt dit 'maatschappelijk onverantwoord' en vraagt om meer opsporing door gemeenten.

TE WEINIG VERVOLGD

De opsporing van bijstandsfraude boven de 10.000 euro is een taak van sociaal rechercheurs, die in dienst zijn van gemeenten. Zij leveren verdachten aan bij justitie. Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft vorig jaar 98 bijstandsfraudeurs vervolgd. Volgens het LCSR is dat weinig.
De branchevereniging zegt dat gemeenten de nadruk leggen op toekomstige fraude voorkomen, in plaats van de huidige fraude op te sporen. Opsporing blijkt gemeenten weinig op te leveren, omdat geld terugvorderen van fraudeurs nauwelijks lukt. Zo heeft alleen de gemeente Utrecht al nog 18 miljoen euro tegoed van bijstandsfraudeurs. Toch roept het LCSR op om te blijven investeren in de opsporing, omdat 'frauderen op dit moment loont'.

GEVANGENIS

De branchevereniging spreekt zich ook uit tegen het voornemen van het kabinet om hogere boetes te geven aan fraudeurs. Volgens de sociale recherche heeft dat geen zin, omdat dan alleen de schuld maar hoger wordt. Het is beter om fraudeurs de gevangenis in te sturen, aldus het LCSR.

Rechercheurs vermoeden voor 1 mld aan bijstandsfraude
Rechercheurs vermoeden voor 1 mld aan bijstandsfraude

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.