Stedin steekt e9 mln in netwerk De Ronde Venen

UTRECHT - Stedin investeert bijna 9 miljoen euro in het energienet in de gemeente De Ronde Venen. Daarmee wil de netbeheerder het aantal storingen Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen flink verminderen. Daarvoor moeten kilometers straat, maar ook tuinen, erven en stoepen worden opengelegd.
In de gemeente De Ronde Venen komen stroomstoringen vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Dat komt deels door de drassige en zure veengrond. Elektriciteitskabels hebben daardoor een veel kortere levensduur dan de kabels die in klei of zandgrond liggen.
In 2010 is Stedin al gestart met de grootschalige vervanging van kabels in De Ronde Venen en daar wordt nu meer geld in gestoken. Zo wordt dit jaar onder meer 40 kilometer kabel in het dunbevolkte gebied vervangen. De nieuwe kabels zijn steviger en worden in een bedje van zandgrond gelegd.

VOORWERK

Voordat de kabels de grond ingaan, moet Stedin veel voorwerk doen. "Naast dat we toestemming van alle particuliere grondeigenaren moeten hebben, betekent dat ook het doorlopen van een veelvoud aan tijdrovende procedures zoals grondonderzoek, vergunningsaanvragen en aanbestedingstrajecten", zegt Ernst Japikse, directeur techniek van Stedin.
Stedin verwacht uiterlijk tot half 2013 nodig te hebben om het gehele project af te ronden. Behalve in De Ronde Venen, gaat Stedin ook flink investeren in onder meer Houten, Breukelen en het Utrechtse Stationsgebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.