OM: geen schuld gevangenis aan overlijden man

NIEUWEGEIN - De Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein is niet schuldig aan het overlijden van een 35-jarige gevange, in mei 2011. Ook het personeel treft geen blaam. Dat zegt de officier van justitie, die met deze conclusie de zaak afsluit.
Het OM deed strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de man, nadat zijn advocaat aangifte had gedaan. Het was bekend dat de dakloze man, die wegens diefstal was opgepakt, hartpatiënt was. Volgens het OM kreeg hij voldoende zorg. 's Avonds rond 21.15 uur was hij voor het laatst gezien. Rond 8 uur de volgende dag werd hij dood aangetroffen.
Het OM zegt dat de man geen gebruik heeft gemaakt van het meldsysteem in zijn cel, en dat de getuigenverklaringen over lawaai in de cel van de man niet kloppen.
Een medewerker van de P.I. heeft anoniem tegen RTV Utrecht gezegd dat de man geluid heeft gemaakt. Gedetineerden hebben gezegd dat ze na 12 uur nog lawaai hebben gehoord. Het OM twijfelt aan die verklaringen omdat de schouwarts zegt dat de man vóór middernacht is overleden.
Ook de Nationale Ombudsman heeft zich op de zaak gestort naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht. Hij concludeert dat er veel misgaat bij het onderzoeken van sterfgevallen in de cel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.