Patiënten: Uitwisseling patiëntgegevens kan beter

PROVINCIE UTRECHT - Het uitwisselen van medische gegevens tussen verschillende zorgverleners kan een stuk beter. Dat meldde patiëntenkoepel NPCF dinsdag op basis van een onderzoek.
Van ruim 5000 mensen met een chronische aandoening, geeft ongeveer 40 procent aan dat ze de indruk hebben dat gegevens niet goed worden uitgewisseld. Bovendien hebben ze lang niet altijd inzicht in hun eigen dossier en hebben ze bij een ziekenhuis niet één vast aanspreekpunt voor hun zorg.
Bij ziekenhuizen blijkt lang niet iedereen toegang te hebben tot een gedeeld dossier, waardoor onderzoek dubbel wordt uitgevoerd. Ook hebben bijvoorbeeld huisartsen en verpleegtehuizen soms geen inzicht in de medische gegevens van een cliënt.
Als de medische gegevens transparant worden gemaakt, kan de samenwerking tussen verschillende zorgverleners beter verlopen, aldus de NPCF.
Over de uitwisseling van gegevens is veel te doen. De Eerste Kamer verbood vorig jaar het landelijke Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) vanwege de privacy van patiënten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.