Theater De Flint verlaagt prijs, Vredenburg in dubio

AMERSFOORT - De theaters De Flint en Lieve Vrouw in Amersfoort verlagen al spoedig hun toegangsprijzen. Een groot aantal andere schouwburgen, poppodia en theaters overweegt hetzelfde te doen. Zij doen dit omdat podiumkunsten volgens het lenteakkoord vanaf 1 juli weer onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent vallen.
Podia als Vredenburg in Utrecht, Paradiso in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn nu aan het dubben of ze hun bezoekers op deze directe manier van de verlaging willen laten profiteren, bleek woensdag uit een rondvraag van het ANP.
"Het gaat allemaal in een razend tempo," vertelt Nannette Ris, directeur van het podium Vredenburg dat zijn prijzen tot nu toe nog niet heeft aangepast. "Ik wil geen overhaaste beslissingen nemen. Het kan zomaar zijn dat dit besluit na de verkiezingen weer wordt teruggedraaid."
Bovendien weet Ris niet zeker of een rigoureuze verlaging van de kaartprijs wel de beste oplossing is. "Je kunt zo een kans ook grijpen om mensen tegemoet te komen die te weinig geld hebben voor concertkaartjes. Dat wil zeggen, de goedkope kaarten, bij voorbeeld voor jongeren, nog goedkoper maken. Dat is ook een optie."
Een ander probleem is de overgangsregeling. Zo hebben enkele theaters al kaarten verkocht voor voorstellingen in het nieuwe seizoen. Bezoekers die er vroeg bij waren, hebben op deze manier te veel betaald. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties wil nu samen met andere koepels in de podiumkunsten uitzoeken of het mogelijk is de Belastingdienst een terugvordering te sturen voor 13 procent over alle kaarten voor voorstellingen na 1 augustus.

Directeur De Flint over lagere entreeprijzen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.