Misverstand over speech kroonprins

RHENEN - De speech waarin Willem-Alexander woensdag sprak over het wc-pot werpen tijdens Koninginnedag in Rhenen, heeft geleid tot een misverstand. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
De kroonprins zei tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid in Rotterdam dat hij met enige schaamte heeft meegedaan aan de wedstrijd omdat miljarden mensen niet eens een wc hebben.
De indruk bestond vervolgens dat de kroonprins het wc-pot gooien verwerpelijk vond, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft hij met plezier meegedaan en neemt hij er geen afstand van. Wel dacht hij daarbij met schaamte, als voorzitter van UNSGAB, aan de 2,6 miljard mensen die geen waardige plaats hebben hun behoeften te doen, zo laat de RVD weten.

PROJECT GAMBIA

De RVD laat in een toelichting ook nog weten dat de kroonprins meedeed aan de activiteit omdat de wc-potten naar een project in Gambia gingen.

DE SPEECH

"Hier in Nederland zijn dorpen waar ze voor de lol wedstrijden doen in het gooien met wc-potten", sprak de kroonprins tijdens de bijeenkomst. Ik heb daar op 30 april met een glimlach aan meegedaan, maar niet zonder met enige schaamte te denken aan die ruim 2,6 miljard mensen op deze aarde die niet beschikken over zelfs maar de meest basale structuur om op een waardige manier hun dagelijkse behoefte te kunnen doen.''
Op het gebied van sanitaire voorzieningen ,,lopen we echt wanhopig achter'', zei de prins. ,,Natuurlijk weet ik dat het voor veel politici een grote stap is om prioriteit te geven aan zeg de aanleg van wc's en riolering als zij de strijd aangaan met watergerelateerde ziektes, maar er bestaat echter geen goedkoper en effectiever medicijn.''

WINNAAR

Willem-Alexander deed op Koninginnedag met enkele andere prinsen mee aan een wedstrijd wc-pot gooien. De toekomstige koning van Nederland wierp zijn exemplaar het verste in de modder. Hij mocht daarmee een beker (met miniatuurtoiletpot) mee naar huis nemen.

REACTIE

De organisatie van het wc-pot werpen laat weten hetzelfde goede doel na te streven als de kroonprins. Door zijn actie zouden de sanitaire problemen in ontwikkelingslanden opnieuw op de kaart zijn gezet. De gemeente Rhenen verklaarde "kennis te nemen van de uitspraken van de prins," maar wilde verder niet inhoudelijk reageren.

Achterberg reageert sportief op uitspraken kroonprins

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.