Folie onder A27 groot risico bij verbreding

PROVINCIE UTRECHT - Een folie onder de A27 dat grondwater moet tegenhouden, is een groot risico als de weg wordt verbreed. Als het folie wordt doorgeprikt tijdens bouwwerkzaamheden, komt laag liggende A27 onder water te staan. De actiegroep Vrienden van Amelisweerd heeft een nog niet-openbaar stuk daarover ingezien.
De actiegroep zegt dat het gaat om een second opinion over het folie onder de weg. Al eerder was geconstateerd dat het folie een risico zou kunnen zijn. Daarom is de second opinion aangevraagd, maar volgens de vrienden neemt dat nieuwe rapport de zorgen over het folie niet weg.
In recente documenten over het folie die RTV Utrecht heeft ingezien, staat dat ingenieurs inderdaad veel problemen hebben met het folie. Alle voor de hand liggende manieren om de weg te verbreden, zijn niet mogelijk.
De oplossing wordt gezien in het splitsen van de weg, waarbij een of twee rijbanen iets hoger komen te liggen dan de andere banen. De ingenieurs durven nog niet te zeggen of dat praktisch haalbaar is, maar Rijkswaterstaat is vol vertrouwen dat er een oplossing wordt gevonden.

REKENING

Voor de ringweg rond Utrecht is in totaal 1 miljard euro beschikbaar. Als het folie per ongeluk toch wordt doorgeprikt en de snelweg onder water komt te staan, is dat niet voldoende "De rekening gaat dan torenhoog oplopen", zegt de actiegroep.
Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Plan is om 2x7 rijbanen aan te leggen en dat levert dus problemen op. 2x6 rijbanen zouden wel relatief makkelijk aan te leggen zijn, maar dat zou onveilig zijn voor het verkeer.
De actiegroep hoopt dat de verbreding word afgeblazen. Dat scheelt volgens de groep niet alleen veel geld, maar voorkomt ook dat een stuk van het bosgebied van Amelisweerd moet worden gekapt.
Rijkswaterstaat en de Provincie Utrecht zeggen dat het rapport en een filmpje over de risico's van de verbreding van de A27 dinsdag op de website ikgaverder.nl wordt gezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.