Zorgen na ondertoezichtstelling Portaal

PROVINCIE UTRECHT - Het college van Amersfoort heeft maandag besloten voorlopig niet garant te staan voor woningcorporatie Portaal. De woningcorporatie uit Baarn zit door de economische crisis in de financiële problemen.
Maandag werd Portaal onder verscherpt toezicht gesteld van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV).
Het college in de Keistad wilde zich vorige week zich garantstellen voor een lening van 25 miljoen van de corporatie. Dat is een standaard procedure zodat de woningcorporaties goedkoper geld kunnen lenen. De Amersfoortse wethouder Boeve ziet daar na het verscherpt toezicht voorlopig vanaf.
Boeve wil eerst "tot achter de komma" weten wat de financiële positie is van Portaal. Dinsdagmiddag heeft hij met de woningbouwvereniging een gesprek over de financiën, laat hij aan RTV Utrecht weten.
Ook banken willen Portaal geen kapitaal meer geven, meldt het Financiële Dagblad.
Portaal heeft snel geld nodig. Het heeft net als veel andere woningbouwverenigingen in overleg met banken de rentelasten vastgezet om risico's af te dekken. Nu de rente teveel is veranderd, moet de corporatie alsnog een bedrag bijstorten aan de banken. Dat zorgt ervoor dat de woningbouwvereniging in geldnood kan komen.
De woningcorporatie uit Baarn is een van de grootste van Nederland, met 56.000 woningen, onder meer in Utrecht, Soest, Baarn, Amersfoort en Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.