Compromis over Polder Groot Mijdrecht

DE RONDE VENEN - Polder Groot Mijdrecht Noord krijgt minder moeras dan gepland en bewoners hoeven het gebied niet verplicht te verlaten. Dat hebben Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Natuurmonumenten, de bewonersdelegatie, de gemeente De Ronde Venen en de provincie Utrecht afgesproken.
In de zogeheten Versoberde Veenribbenvariant staat verder dat er kades om het moeras worden aangelegd en ruimte komt voor particulier natuurbeheer. Woningen hoeven niet te worden afgebroken. De partijen hebben afgesproken dat de polder na de veranderingen met rust wordt gelaten.
Door het besluit komt er een eind aan een onzekerheid voor de bewoners die jaren heeft geduurd. In 1998 was het plan nog om een groot deel van de polder in te richten als natuurgebied. Daarmee wilde Rijk en provincie natuurgebieden aan elkaar sluiten en ruimte geven aan moerasvogels. Dat was onder meer ingegeven door de bodemdaling in het gebied. In 2007 bleek dat er geen geld was voor de plannen en is gewerkt aan een alternatief.
Op 18 juni praten de Provinciale Staten over de afspraak en na de zomer komt het onderwerp aan bod in de gemeenteraad van De Ronde Venen en bij het waterschap Amstel Gooi en Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.