Sterilisatie instrumenten St. Antonius grondig

NIEUWEGEIN - De sterilisatie van medische apparatuur gebeurt doorgaans zeer grondig. Onder meer het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht hebben daarvoor een speciale afdeling met hoog opgeleide schoonmakers. Er is onrust over de sterilisatie van medische apparatuur na een misser van het Medisch Centrum Biltstraat.
Het MC Biltstraat heeft afgelopen weken honderden brieven verstuurd naar ex-patiënten met de oproep zich te laten testen op onder meer het hiv-virus en hepatitis B en C. De kans dat een voormalig patiënt besmet is geraakt is zeer klein, maar vanwege een defect sterilisatieapparaat kan het MC Biltstraat niet garanderen dat de gebruikte apparatuur steriel was.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft strenge regels omtrent het schoonmaken van instrumenten en apparatuur, zo blijkt uit een reportage van RTV Utrecht. In het ziekenhuis zijn dagelijks veertig mensen werkzaam op de Centrale Sterilisatie Afdeling.
De medewerkers dragen beschermende kleding en kunnen douchen na het werk. Ze controleren het schoonmaakproces en bekijken nadien of de instrumenten en slangetjes goed schoon zijn.
Aan de hand van foto's wordt ieder setje vervolgens netjes bij elkaar gelegd. Daarna worden ze in verzegelde containers in een stoomapparaat gereden. Van iedere container is bekend door welke medewerker het is ingepakt.
Aan het eind van het proces zijn de instrumenten tien keer gecontroleerd.

Sterilisatie instrumenten St Antonius grondig

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.