Gemeenten overleggen over woningbouwverenigingen

BAARN - Utrechtse gemeenten gaan volgende week om de tafel over de onzekere situatie bij de woningbouwverenigingen. Aanleiding zijn de grote financiële problemen bij Portaal. Het initiatief komt van de stad Utrecht.
Aan het overleg op uitnodiging van de Utrechtse wethouder Isabella, doet onder meer de Amersfoortse wethouder Boeve mee. Hij had onlangs nog een gesprek met Portaal over de lastige financiële situatie. Ook is er volgende week overleg met Centraal Fonds Volkshuisvesting over de situatie bij Portaal.
Portaal zit in grote problemen, omdat de woningbouwvereniging veel geld heeft gestoken in derivaten, een belegging die er van uitgaat dat de rente stijgt. Doordat de rente is gedaald staat de woningcorporatie nu 550 miljoen euro in het rood.
Ook Mitros zit in zwaar weer, alhoewel de financiële situatie van deze woningbouwvereniging gezond is. Vanwege de situatie bij andere corporaties krijgt ook deze woningbouwvereniging geen geld meer van banken. Met gevolg is dat meerdere nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn uitgesteld of geschrapt.
In Utrecht hebben enkele raadsfracties vragen gesteld bij de gang van zaken. De partijen constateren dat er wel geld is voor sloop, bijvoorbeeld oude flats bij de Talmalaan, maar dat de nieuwbouw is geschrapt. De partijen eisen dat er dan ook niet wordt gesloopt.
Dinsdagavond is in het stadhuis van Utrecht een raadsinformatieavond over de financiële situatie van de woningbouwverenigingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.