Kluten, visdiefjes en plevieren op vogeleilanden bij Amerongen

AMERONGEN - De vogeleilanden die in december in de Amerongse Bovenpolder zijn aangelegd, zijn volgens natuurbeheerder het Utrechts Landschap succesvol. Op de eilanden broeden nu twintig paar kluten en er zijn visdiefjes en plevieren gespot.
De twee gebieden zijn aangelegd om het groeiend aantal lepelaars in de Blauwe Kamer ruimte te geven om te broeden. Omdat er veel vossen in het gebied zijn, is gekozen voor twee eilandjes met een gracht ertussen.

EERSTE EIEREN

Het Utrechts Landschap had niet verwacht dat er nu al zoveel vogels zouden broeden. Afgelopen weekend zijn de eerste eieren van kluten uitgekomen. Het is nog even spannend of de jonge vogels het overleven, want de vijf vossen in de buurt kunnen eventueel zwemmend alsnog hun doel bereiken.
Utrechts Landschap wil geen schrikdraad om het eiland plaatsen omdat dat niet in het landschap past. De bedoeling is dat nu de natuur verder haar gang gaat.
De eilanden zijn met steun van een particulier aangelegd voor een totaalbedrag van drieduizend euro. Utrechts Landschap krijgt alleen nog maar geld voor onderhoud. Nieuwe initiatieven kunnen louter met geld van sponsoren ontwikkeld worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.