Kamervragen over blikseminslag Utrecht CS

PROVINCIE UTRECHT - De ChristenUnie wil van minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu weten waarom een blikseminslag zo'n grote treinstoring kan veroorzaken. Door het onweer op maandagmorgen werd de treinenloop rondom Utrecht ernstig verstoord.
"In 2011 heeft de ChristenUnie gevraagd de beveiliging rond grote knooppunten zoals Utrecht dubbel uit te voeren en te verdelen in compartimenten, zodat een storing niet gelijk grote delen van het spoor platlegt", zegt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman.
"De minister schreef toen dat de impact van storingen aan relaiskasten beperkt is. Maandag bleek dat één blikseminslag die zo'n relaiskast treft, voldoende is om station Utrecht plat te leggen. De beveiliging moet tegen zoiets bestand zijn", zegt ze.
Door de inslag was er de hele ochtend amper treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht. Passagiers hebben urenlang vastgezeten in een trein en de NS riep reizigers op om vooral de trein te mijden.
ProRail zegt dat de inslag om 07.55 uur een relaiskast aan de noordzijde van het emplacement Utrecht verwoestte. Door de schade aan de stroomvoorziening konden de seinen en wissels ten noorden van Utrecht CS niet meer bediend worden. Nadat monteurs onderdelen hadden vervangen, kon vanaf 09.50 uur het treinverkeer weer op gang komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.