Wijk bij Duurstede wijst windmolens langs kanaal af

WIJK BIJ DUURSTEDE - Wijk bij Duurstede verzet zich tegen een windmolenpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders dinsdagavond opgedragen om dat aan de provincie en aan buurgemeente Houten te melden.
In 2004 sprak de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede zich ook al uit tegen windturbines en die opstelling blijkt, nu het onderwerp opnieuw op de agenda staat, anno 2012 niet veranderd. Een draagvlakonderzoek door de gemeente wijst uit dat 64 procent van de inwoners windenergie niet ziet zitten. Tegenstanders zijn onder meer bang dat windmolens lawaai maken en het karakteristieke landschap van het stadje zullen aantasten.

HOUTEN

De provincie zoekt al jaren naar mogelijkheden voor windenergie op de grens van Wijk bij Duurstede en Houten. Houten wil drie windturbines in de gemeente plaatsen en kreeg daar na veel protest afgelopen december toestemming voor van de Raad van State. Wijk bij Duurstede gaat Provinciale Staten en het provinciebestuur nu vragen om het onderzoek te schrappen.
Overigens stappen zo'n honderd inwoners van Houten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze protesteren tegen een windmolenplan op een andere locatie in Houten op een paar honderd meter van hun huizen. De actievoerders zeggen dat dat plan in strijd is met het recht op een ongestoord privéleven, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Houten is echter van mening dat het Europees Hof niet bevoegd is om gemeentebesluiten te vernietigen.

MINIMALE AFSTAND

In andere Europese landen hebben gezondheidsinstanties onderzoek gedaan naar de invloed van windmolens van 150 meter of hoger. In Frankrijk heeft dat geleid tot een minimale afstand van anderhalve kilometer tussen windturbines en huizen. In het Verenigd Koninkrijk is die verplichte afstand zelfs vastgesteld op drie kilometer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.