OM eist cel tegen vader Katja

VEENENDAAL - De 59-jarige vader die eind mei 2009 zijn dochtertje Katja Leendertz vanaf haar schoolplein meenam naar zijn huis in de Verenigde Staten, moet 3 jaar celstraf krijgen, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag voor de rechtbank in Arnhem.
De vader heeft volgens justitie het kind onttrokken aan het ouderlijk gezag. Het toen 7-jarige meisje werd voor de ogen van haar klasgenootjes in een auto gestopt en weggevoerd.
Volgens getuigen stribbelde het meisje tegen toen twee of drie personen haar in de auto stopten en met piepende banden wegreden. Het OM heeft de vader niet wegens het ernstigere 'ontvoering' willen vervolgen, omdat dat een aanvullende verklaring van Katja vereist dat ze tegen haar wil is meegenomen. De aanklager wil haar dat loyaliteitsprobleem besparen. Katja bleef 16 maanden in de VS en had nauwelijks contact met haar moeder.
Kort voor het incident had een Amerikaanse rechter bepaald dat de vader Katja mocht ophalen. Maar hij had een Nederlandse rechter om bevestiging van dat vonnis moeten vragen voordat hij dat ook echt deed, aldus het OM.
Nu veroorzaakte hij vreselijke maatschappelijke onrust rond de school en in heel Nederland. Korte tijd eerder was in Ede namelijk een ander meisje ontvoerd door twee vreemde mannen. De politie zette daarom een groot onderzoek op, terwijl heel Nederland met een Amber Alert werd gevraagd uit te zien naar Katja.
Het ophalen was grondig gepland: er is van huurauto's gewisseld op een parkeerplaats en er waren vluchten geregeld van Frankfurt naar Dubai. Toen een internationaal aanhoudingsbevel was uitgevaardigd, was het gezelschap al gevlogen.
Bij de actie waren vermoedelijk ook de nieuwe partner van de vader en een derde man betrokken. Omdat onvoldoende zeker is geworden wie de medeplegers waren, wordt er behalve de vader echter niemand meer vervolgd.
De strafzaak tegen de vader van Katja strandde twee keer. De rechtbank in Arnhem was er niet zeker dat Paul Leendertz in Amerika oproep had gelezen. Brieven kwamen ongelezen retour. Uiteindelijk heeft het OM de vader wel weten te bereiken.
De rechtbank in Arnhem doet uitspraak op 10 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.