Kamer: keuze marinierskazerne beter onderbouwen

DOORN - Minister Hans Hillen van Defensie moet zijn keuze om de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen beter onderbouwen. Dat vindt de Tweede Kamer. Hij kreeg van regeringspartijen CDA en VVD wel groen licht om verder te gaan met de voorbereidingen.
Er zijn grote verschillen in de cijfers van het ministerie van Defensie en die van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Tweede Kamer wil daarom dat Hillen de opties nog eens helder naast elkaar legt.
Ook de gemeente Den Helder heeft alternatieven voor Doorn en Vlissingen op tafel gelegd. Onder meer D66 wil dat die cijfers worden meegenomen in het verdere onderzoek naar de verhuizing.

MAG NIET DUURDER

Raymond Knops van het CDA is in principe voor Vlissingen, maar hij maakte wel duidelijk dat de exploitatie van de nieuwe kazerne niet duurder mag uitvallen dan die van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.
PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink neigt ook naar steun voor Vlissingen, maar zij wacht voor een definitief besluit een brief van de minister af. Voor haar is ook van groot belang welke gevolgen de komst van de kazerne heeft voor de werkgelegenheid in Zeeland. In de kazerne werken in totaal 1890 mensen.

RUIMTEGEBREK

In Doorn kampen de mariniers met ruimtegebrek. Hoewel volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug ruimte genoeg is voor uitbreiding, ziet Hillen op die plek geen toekomst voor de mariniers. Hij kiest daarom voor nieuwbouw en het liefst in Vlissingen.
Ook denkt hij besparingen in Zeeland te halen. Zo zouden volgens Hillen mariniers minder in het buitenland hoeven te oefenen omdat zij dat in de toekomst in Zeeland zouden kunnen doen. Daarbij zitten de mariniers in Doorn ver weg van water, zegt de minister.
De locatie in Vlissingen is tientallen miljoenen euro's duurder dan die in Doorn, maar daarvoor krijgen de mariniers wel meer ruimte en een haven voor hun schepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.