RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Malle Pietje' (90) overleden in Soest

1/1
SOEST - In zijn woonplaats Soest is acteur Piet Ekel overleden. Ekel werd beroemd door zijn rol als Malle Pietje in de televisieserie Swiebertje. Hij is 90 jaar geworden.

Ekel is overleden aan de gevolgen van maag- en longkanker. Het ging al langer niet zo goed met hem. In april werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat opereren geen optie meer was. De afgelopen maanden bracht hij thuis door. Ekel was de enige van de bekende acteurs uit Swiebertje die nog leefde. RTV Utrecht was vorig jaar september nog op bezoek bij Ekel toen hij zijn 90ste verjaardag vierde.

Ekel was een zeer veelzijdig artiest, die als acteur in alle disciplines actief is geweest: speelfilms, toneelproducties, radio en televisie. Daarnaast was hij een handig producer, die er altijd in slaagde om bekende artiesten te strikken voor grote evenementen. Voor de gezamenlijke omroepen organiseerde hij op Bevrijdingsdag en Koninginnedag feestelijke radioprogramma's.

Ekel werd op 21 september 1921 in Soest geboren. Na de mulo en de handelsschool werkte hij onder meer als kantoorbediende, bankmedewerker en bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amersfoort. Ook was hij verslaggever bij de Soester Courant.

Na de oorlog werd hij discotheekmedewerker bij Radio Nederland in Overgangstijd. Na een auditie werd hij gast-acteur bij de hoorspelafdeling. Als stemmetjesmaker werkte hij mee aan meer dan duizend luisterspelen. Ook was hij betrokken bij allerlei radioprograma's als de Steravonden van de NCRV, KRO's Negen heit de klok en AVRO's Bonte dinsdagavondtrein.

Naast zijn optredens als acteur, cabaretier, imitator, coach, producer/regisseur bij radio en tv deed hij nasynchronisaties en speelde in een film met Wim Sonneveld. In Swiebertje vertolkte hij zeven jaar de rol van Malle Pietje. bedoeld als een kleine bijrol kreeg hij van de schrijver steeds meer tekst en maakte Ekel van Malle Pietje een schitterend karakter, dat soms meer glans had dan Swiebertje zelf.

In 1980 sloot hij zich aan bij toneelgroep Theater in Arnhem. In het theater speelde Piet Ekel verschillende rollen in stukken als Schakels en Opgaande zon van Herman Heijermans. Als freelancer speelde hij ook mee in andere theaterproducties.

Eťn van de laatste rollen op de televisie was die van een dronkaard in Laat maar zitten, in 1991. Op de "Dag van het hoorspel" in 1996 demonstreerde Ekel allerlei geluiden van vroeger. Toen in 2002 de afleveringen van Swiebertje op DVD verschenen was hij bij de presentatie in Oudewater aanwezig.

Ekel bleef tot op hoge leeftijd actief, al was het niet meer in zijn vak. Wel heeft hij recentelijk nog een boek geschreven over meer dan vijftig jaar werken in omroepland, met de titel Een luisterrijk verleden.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht