Bilthovense kunstroof na 13 jaar opgelost

BILTHOVEN - Vijf van de zeven schilderijen die in 1999 werden gestolen tijdens een gewelddadige overval op een huis aan de Soestdijkseweg Zuid in Bilthoven, zijn weer terecht. Drie verdachten zijn gearresteerd. Dat heeft de politie tegen RTV Utrecht gezegd.
De schilderijen zijn gemaakt door Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw, zoals Jan Steen, en zijn vele tonnen waard. De eigenares, die een aantal maanden geleden is overleden, heeft volgens haar familie lang getreurd over het verlies van de kunstwerken.
Eén van de kunstwerken werd in januari aangeboden bij veilinghuis Christie's en daar werd het gestolen schilderij herkend. De helers werden aangehouden en tijdens het politieonderzoek zijn de vier andere schilderijen gevonden. De eigenaresse van de kunstwerken is inmiddels overleden. Na het onderzoek gaan de schilderijen waarschijnlijk naar de erfgenamen. De politie denkt dat de andere twee schilderijen ook worden teruggevonden.
De schilderijen die inmiddels zijn teruggevonden zijn:
- 'Berglandschap met Jagersman' (eind 16e eeuw) van Joos de Momper de Jonge
- 'Antonius en Cleopatra' (1677) van Jan Steen
- 'Heuvellandschap met Boom' (1647) van Herman Saftleven
- 'Watergezicht met Duiventil en Hooiberg' van Jan van Goyen
- 'Landschap met Boerderij en Figuren' van Salomon van Ruysdael.
De doeken van Isaac Israëls 'Café-interieur-restaurant' (begin twintigste eeuw) en Wouterius Verschuur 'Paarden in Schuur' zijn nog niet terecht.

OVERVAL

Het is nog niet duidelijk of de gearresteerde helers uit Heino, Lelystad en een plaats in Duitsland, ook verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige overval waarbij de schilderijen werden buitgemaakt.
In 1999 overvielen twee mannen de toen 84-jarige vrouw in haar huis aan de Soestdijkseweg Zuid. Het slachtoffer werd daarbij zwaar mishandeld.
De politie startte na de overval direct een groot onderzoek en de beroofde familie loofde een flink geldbedrag uit voor de gouden tip. Toch werden toen geen verdachten aangehouden.
De mannen die nu zijn opgepakt, blijken meer op hun kerfstok te hebben. Bij één van hen werden 26.000 xtc-pillen en 18 kilo hasj gevonden. Een ander had een stroomstootwapen in huis.

Politie over de kunstroof

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.