Rechter akkoord met langstudeerboete

UTRECHT - De langstudeerboete mag worden ingevoerd. De wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra werd vorig jaar al aangenomen en woensdagochtend heeft de rechtbank in Den Haag bepaald dat de maatregel juridisch hout snijdt.
Studentenorganisaties hadden de rechtszaak aangespannen. Ze wilden voorkomen dat studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen, vanaf komend collegejaar ruim 3000 euro extra betalen.

'ONBEHOORLIJK BESTUUR'

De maatregel geldt ook voor studenten, die bij de start van hun studie nog niet konden weten van de maatregel. De studentenvakbonden noemen het onbehoorlijk bestuur dat het kabinet 'de spelregels van de studiefinanciering verandert, terwijl het spel nog bezig niet eens is afgelopen'.
De rechter oordeelt echter dat de maatregel de toegang tot het onderwijs niet onmogelijk maakt. De plannen van de staatssecretaris mogen daarom gewoon ingevoerd worden.

DEELTIJDSTUDENTEN

De rechter geeft de studentenbonden wel gelijk over de regeling voor deeltijdstudenten. Als zij hun studie normaal zouden volgen, worden ze automatisch langstudeerders. Deeltijdstudenten doen namelijk sowieso langer over hun studie dan voltijdstudenten.
De rechter noemde het daarom onrechtmatig dat de regeling geldt voor deeltijdstudenten, die bij de start van hun studie niet konden weten van de invoering van de maatregel. De regeling wordt nu aangepast voor studenten die zich voor 1 februari 2011 bij een universiteit of hogeschool hebben ingeschreven.

BIJBAANTJES

Volgens de studentenvakbonden ISO en LSVB uit Utrecht zijn de gevolgen van de langstudeerboete groot. De belangenorganisaties zeggen dat de boete studenten ontmoedigt om naast hun studie nog andere activiteiten te ondernemen, zoals bijbaantjes of bestuursfuncties.
Nevenactiviteiten zouden steeds belangrijker zijn voor de carrière van studenten en hun positie op de arbeidsmarkt. Door de toegenomen studiedruk zouden studenten zich nu alleen nog maar op hun studie kunnen richten.

HOOP

Toch hebben de studentenorganisaties ondanks de uitspraak van de rechter nog hoop op het afschaffen van de langstudeerboete. Zo bekijken de belangenclubs nu samen met hun advocaat of ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.
Ook gloort er nog hoop voor ze in politiek Den Haag. Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht hebben verschillende partijen zich nu negatief uitgelaten over het kabinetsbesluit om de boete in te voeren. Alleen PVV, CDA, SPG en ChristenUnie zijn nog voorstander van het plan. Het ISO heeft al laten weten flink te gaan lobbyen in Den Haag om een volgend kabinet op andere ideeën te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.